Sign In

Влада одобрила 1.6 милиона КМ за „Аеродром“ Требиње

Објављено:

Влада Републике Српске данас је, на 148. редовној сједници, упознала се са Информацијом о току реализације програма  изградње аеродрома Требиње коју је сачинило Јавно предузеће Аеродром Требиње АД. 

Влада је задужила Министартво саобраћаја и веза прати реализацију програма изградње аеродрома у Требињу и да по потреби информише Владу Републике Српске о његовој реализацији.

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик, након сједнице Владе, на конференцији за новинаре је изјавио да је до сада ријешено неколико важних фаза изградње аеродрома у Требињу. Он је рекао да је изградња овог аеродрома један од стратешких пројеката које Влада реализује у цијелој Републици Српској. 

„Успјешно смо ријешили неколико важних фаза. Урађене су двије студије извдљивости, по једна од аустријеске и београдске компаније, и обје су показале да има оправданости за овај посао“, рекао је премијер Додик.

Он је навео да је раније Влада Републике Српске раније издвојила милион КМ за рад предузећа „Аеродром“ Требиње АД, што је било неопходно за финансирање неопходних пројеката у првим фазама.

„Сада нас чека рјешавањ
е имовинско-правних односа, пројектне документације за које смо, на данашњој сједници, одобрили 1.6 милиона КМ, с тим да се до априла заврши изведбени пројекат, како би се могло почети са изградњом. Дакле, сам пројекат подразумијева израду изведбеног пројекта са свом неопходном документацијом и његовом ревизијом, за шта је потребно најмање пет-шест мјесеци“, рекао је премијер Додик.

„Ако не буде консеционара, Влада Р
епублике Српске ће властитим средствима кренути у изградњу писте и неопходних објеката. Цијенимо да ће прва фаза иградње, која би омогућила слијетање првих авиона, коштати између 55 и 60 милиона КМ“, рекао је премијер Додик.

Премијер Додик је подсјетио да је, претходним годинама, ова Влада завршила пут Требиње – Херцег Нови у укупној дужини и ставила у функцију који пролази непосредно поред будућег аеродрома, с чиме се ријешило питање доласка и одласка и саме комуникације до тог аеродрома.  

„За овај пут издвојили смо око десет милиона КМ. У овом тренутку су завршни радови на обилазници око Требиња, за шта је Влада одобрила око осам милиона КМ, како би се разријешило питање брже комуникације и мања угроженост града“, рекао је премијер Додик.

Он је подсјетио и на пројекат рјешавања прелаза Чемерно за шта је одобрено 72 милиона КМ, и истако да је ријеч о једним од приоритета везаним за комуникацију и саму путну повезаност Херцеговине са осталим дијелом Републике Српске и, даље, према Србији.

Министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић рекао је да је Влада Републике Српске, на приједлог премијера Додика, донијела одлуку да се за овај пројекат у наредних шест мјесеци формира преговарачки тим, који ће бити састављен од стручњака и представника Владе.

„Обезбиједиће се и додатна средства да аеродром може да обавља неопходне послове везане за пројекат и разне студије", додао је Чубриловић.

Он је казао да је намјера Владе да се аеродром изради на бази концесије, да би Република Српска ријешила простор, инфраструктуру и одговарајући пројекат, а будући концесионар изградио писту и објекте.

Директор
предузећа Аеродром Требиње Зоран Окиљ, презентујући Извод из мастер плана за аеродром, рекао је да се ревизијом студије са аспекта грађевиснких радова дошло до варијанте која захтијева пет пута мањи обим радова, што знатно умањује вриједност уложеног капитала.

Он је казао да изградња аеродрома у првој фази предвиђа градњу полетно-слетне стазе са спојницама као и неопходне објекте пристанишног комплекса.

„У наредне двије фазе планирана је доградња рулне стазе, преосталог дијела платформе и поресталих објеката пристанишног комплекса“, навео је Окиљ.

О
н је рекао да би капацитет аеродрома у првој фази био 250.000 путника годишње, у другој 500.000, а у трећој коначној фази износио би милион путника на годишњом нивоу.

Директор предузећа Аеродром Требиње Зоран Окиљ, рекао је да ће се отварањем аеродрома у Требињу бити омогућено око 400 нових радних мјеста.  Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.