Sign In

Првомајска честитка предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је данас 1. мај, Међународни празник рада грађанима, радницима и синдикатима у Републици Српској.

„У име Владе Републике Српске, и своје име, честитам вам Први мај, Међународни празник рада.

У вријеме док се већ дуже од годину дана суочавамо са пандемијом корона вируса, који намеће велика економска искушења за цјелокупну свјетску економију, па тако и нашу, права радника добијају потпуно нову димензију.

С тим циљем, Влада Републике Српске је у протеклих годину дана, односно од избијања пандемије до данас, предузела и, и даље предузима, низ корака како би помогла да се домаћа економија одупре овом изазову и тиме сачувала радна мјеста.

Без обзира на то што се суочавамо са овим, глобалним изазовом, можемо бити задовољни са тиме што, и поред смањења потребе за робом и услуга на глобалном нивоу, у протеклих годину дана није дошло до смањења броја запослених, него, напротив, до благог повећања.  

Са своје стране, Влада је у протеклих годину разне секторе помогла са 218 милиона КМ како би се лакше изборили са посљедицама пандемије, укључујући и подршку од 74,15 милиона КМ за сектор привреде, чиме је директно допринијела очувању радних мјеста. Истовремено, исплаћене су минималне плате, односно порези и доприноси, за раднике у секторима чији је рад био онемогућен због провођења епидемиолошких мјера, те омогућена бесплатна здравствена заштита за све наше грађане, без обзира на то да ли им се уплаћује осигурање или не. 

Ово, међутим, није крај, нити ће бити крај настојањима да се обезбиједе услови не само за оучување радних мјеста, него и за повећање плата и подизање животног стандарда.

У наредном периоду, Влада Републике Српске ће, поред предузимања ургентних мјера за очување економије усљед посљедица пандемије, активно радити на заштити радних права, тамо гдје су угрожена, те дати замајац привлачењу нових инвестиција и унапређењу пословног амбијента како би се дао додатни стимуланс унапређењу домаће економије и подизању животног стандарда", наводи се у честитки предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.