Sign In

Обиљежавање 15. октобра - Међународног дана жена на селу

Објављено:

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске свим женама на селу у Републици Српској честита 15. октобар - Међународни дан жена на селу.

15. октобар се обиљежава као Међународни дан жена на селу, кад желимо да подсјетимо јавност на изузетно битну улогу жена на селу за рурални развој. Гендер центар Републике Српске сваке године, почевши од 2009. године, обиљежава овај међународни дан у сарадњи са министарствима, локалним заједницама и невладиним организацијама.

Данас су се директорица Гендер центра Републике Српске Мирјана Лукач и Борис Пашалић - министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске    састали у Министарсту, те искористили прилику да истакну важност предузимања институционалних мјера на унапређењу положаја жена на селу. Република Српска је учинила значајан системски искорак у погледу унапређења положаја жена на селу, провођењем акционих планова за унапређење положаја жена на селу у Републици Српској, које је израдио и којима је координисао Гендер центар у блиској сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, који су најважнији институционалним партнером у овој области.

Суштина ове подршке и сарадње и јесте да наши институционални партнери (министарства и друге институције) буду оспособљени да израде и проведу програме усмјерене на равноправност полова и унапређење положаја жена и да ти програми донесу конкретне користи циљним групама у надлежности наших министарстава. Поред рада на усклађивању законодавства, стратешких и планских докумената са стандардима за равноправност полова, важно је нагласити да су током протеклих десет година жене на селу оствариле бројне бенефите, обуке и подстицаје за рад удружења жена на селу и женских задруга и развој њихових пословних активности. С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију, која траје од марта 2020. године, важно је рећи и да смо кроз донаторску подршку посебно подржали и родно одговорне акције за ублажавање посљедица пандемије. Те активности су биле усмјерене на снабдијевање храном, укључујући најугроженије групе становништва на селу, као и на подршку женским задругама у Републици Српској, како би могле наставити с радом и превазићи економске посљедице пандемије.

Да бисмо наше институционалне мјере лакше провели у дјело, већ десет година из донаторских средстава подржавамо програме Министарства, усмјерене на унапређење и економско јачање положаја жена на селу. То су средства ФИГАП и ФИГАП 2 програма (Финансијског механизма за подршку Гендер акционом плану БиХ), као и донаторска средства у дугогодишњој сарадњи са UN Women, а главни извор финансирања за ове програме осигурава Влада Шведске путем развојне агенције SIDA.

Обиљежавање Међународног дана жена на селу ове године, с обзиром на садашњу епидемиолошку ситуацију и чињеницу да нисмо били у могућности организовати сајам као што смо то радили свих протеклих година, за централни догађај има промоцију производа удружења жена на селу и задруга. Израђен је посебан каталог производа, а они се могу видјети и у витринама које су посебно постављене у просторијама министарства. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.