Sign In

ПОВОДОМ 15. ОКТОБРА - МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЖЕНА НА СЕЛУ: РОДНО ОДГОВОРНЕ АКЦИЈЕ ЗА УБЛАЖАВАЊЕ ПОСЉЕДИЦА ПАНДЕМИЈЕ

Објављено:

​Поводом 15. октобра - Међународног дана жена на селу, обавјештавамо јавност о предузетим и проведеним акцијама на ублажавању посљедица пандемије и економском оснаживању жена на селу у Републици Српској.

У оквиру споразума о сарадњи за период 2019-2020. година између Гендер центра - Центра за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске и UN Women, уз финансијску подршку Краљевине Шведске (SIDA) обезбијеђена је финансијска подршка за жене на селу и предузетнице, која се проводи у сарадњи са два партнерска министарства, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством привреде и предузетништва у Републици Српској. Одмах по проглашењу ванредне ситуације, па потом и ванредног стања усљед епидемије коронавируса у Републици Српској, Гендер центар је израдио Смјернице и препоруке за родну равноправност у Републици Српској за вријеме и након пандемије COVID-19 и предузео акцију, у сарадњи са партнерима, да се поменута донаторска средства усмјере на ублажавање посљедица епидемије COVID-19 у Републици Српској.

Конкретно, када су у питању активности за подршку женама на селу, приоритет у погледу руралног развоја је произвести довољну количину хране за становништво, како би се умањили утицаји епидемије на снабдијевање храном и посљедице по сигурност хране, укључујући најугроженије групе становништва. Стога, у оквиру подршке женама на селу, средства су преусмјерена на подршку производњи пилећег меса (200 пакета, који садрже по 15 једнодневних пилића и 90 кг концентрата), подршку производњи рукотворина (набавка вуне и других репроматеријала за плетење) и подршку продаји млијечних производа/скорупа (набавка канти од инокса) за удружења жена на селу у сарајевско-романијској регији у којој се проводе пројектне активности. За ове намјене издвојено је укупно 21.000 КМ.

Додјелом пакета за производњу пилећег меса обухваћено је 200 жена из вишечланих породица, које не раде или су остале без посла због епидемије вируса корона из општина Пале, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево, Трново, Источна Илиџа, Рудо, Вишеград, Чајниче, Рогатица, Ново Горажде, Соколац и Хан Пијесак, што им омогућава да произведу месо за своје породице. Набављене су канте за свјеже сирово млијеко за удружење произвођача „Романијски скоруп - кајмак", које је основано с циљем да помогне чланицама удружења да на организован начин успоставе стандардизовану производњу аутохтоног производа Романијски скоруп - кајмак и да наступе на тржишту са аутохтоним производом. Кориснице су 20 жена из удружења, којима је ова подршка била од изузетне важности. Такође су додијељена средства за набавку репроматеријала за израду плетених приглавака за удружење „Женски рурални интерактивни центар", које ангажује женe из сарајевско-романијске регије на изради ове вриједне кућне радиности. Ова финансијска подршка усмјерена је на унапређивање квалитета и диверзификације кућне радиности базиране на културно-историјском насљеђу кроз очувану културно-историјску баштину и традицију израде рукотворина у Републици Српској.

Када је у питању подршка предузетницама, средства од 20.000 КМ су преусмјерена на једнократну финансијску подршку од по 500 КМ за најрањивију групу предузетница, које запошљавају само себе или се баве старим занатима, а које су морале обуставити рад од 16.03.2020. године због наредби републичких и општинских штабова о забрани рада за дјелатности гдје постоји непосредни контакт са клијентима и самим тим већа могућност заразе. Очекује се да ће ова помоћ користити предузетницама да након периода забране лакше поново покрену дјелатност.

Како сама епидемија и даље траје и неопходно је планирати и проводити нове акције за подршку женама на терену, Гендер центар Републике Српске ће до краја ове године преостала донаторска средства у износу до 26.800 КМ усмјерити на подршку женским задругама у Републици Српској (Братунац, Лакташи, Бања Лука, Бијељина и Требиње), које су основане у сврху економског оснаживања жена на селу и подршке регионалном и руралном развоју кроз задругарство.

Такође, из ФИГАП 2 програма који финансира Краљевина Шведска путем своје развојне агенције SIDA, Гендер центар Републике Српске, симболично поводом 15. октобра започиње нови програм сарадње са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске на унапређењу и економском оснаживању жена на селу.  Овај програм се надопуњује са постојећим мјерама подршке за жене на селу које се реализују путем аграрног буџета Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, пројектних активности пројекта Развоја руралне конкурентности који се финансира из ИФАД кредитних средстава, као и активности које реализују општине партнери у пројекту на подручју чијем дјелују кластери и друге организације које промовишу производе жена са села. Програм обухвата израду нових мјера за подстицаје женама на селу, као и промоцију производа жена са села као примјер подршке пословним активностима удружења жена у руралном подручју, подршке инвестицијама у пољопривредној производњи, подршке развоју руралног предузетништва, као и подршка развоју кластерског начина организовања. У свим наведеним активностима жене као носиоци газдинства имају право на посебне привремене стимулативне мјере у смислу већег износа суфинансирања или додатних бодова у критеријима за оцјену апликације.

С обзиром на епидемију COVID-19 и мјере заштите које су на снази, ове године ћемо покретањем новог програма сарадње са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде симболично обиљежити 15. октобар – Међународни дан жена на селу са поруком да су рад и допринос жена на селу у производњи хране и прехрамбеној сигурности увијек од изузетног значаја, а нарочито у вријеме пандемије.

Свим женама на селу честитамо овај значајан дан и поручујемо да унапређење положаја жена на селу остаје наш трајни приоритет!

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.