Sign In

Одржана IV Конференција и II Сајам женског предузетништва у Републици Српској

Објављено:

У периоду од 13-14.10.2021. године одржана је IV Конференција и II Сајам предузетништва жена у Републици Српској, у етно селу „Станишићи". У организацији догађаја учествовали су Привредна комора Републике Српске, Министарство привреде и предузетништва Републике Српске и Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске који је пружио финансијску подршку у реализацији догађаја, а у оквиру ФИГАП 2 програма. Ријеч је о програму који подржава Краљевина Шведске, коју представља Амбасада Краљевине Шведске у Босни и Херцеговини, путем развојне агенције СИДА, а који Гендер центар спроводи уназад неколико година.

Програм Конференције обухватио је двије обуке са акцентом на што боље маркетиншко представљање пословања и доступне алате, те на значај успјешног пословног комуницирања. Одржана је и панел дискусија на тему дигиталне трансформације МСП, гдје су представљена искуства домаћих предузетница у вези са процесом дигитализације. Истовремено са конференцијом, одржан је и II Сајам предузетништва жена у Републици Српској на којем су представљени производи и услуге више од 20 предузетница, те на којем су предузетнице могле да размјене искуства и остваре нова пословна партнерства.

Представници Гендер центра су присуствовали и проширеној сједници Савјета женског предузетништва која се одржала уочи самог догађаја дана 13.10.2021. године, а на којем су представљени резултати рада Савјета у претходне двије године.

Статистички показатељи обрађени у Стратегији развоја предузетништва жена Републике Српске указују на чињеницу да су жене мање заступљене у сектору малих и средњих предузећа у односу на мушкарце у укупном броју предузетника у Републици Српској, те у укупној запослености у малим и средњим предузећима. Међутим, с обзиром да је учешће жена у скоро свим видовима образовања значајно и често веће у односу на учешће мушкараца, женско предузетништво има значајан предуслов за раст који је остварив уз одређене видове подршке.

Препознајући значај области предузетништва жена, Гендер центар је, у оквиру Споразума о подршци провођењу програма мјера ради постизања равноправности полова у области предузетништва, финансијски подржао програм „Јачање конкурентности приврених субјеката које воде предузетнице у Републици Српској" Министарства привреде и предузетништва, којим је обухваћена реализација и овог догађаја, те на овај начин дат је допринос развоју предузетништва жена у Републици Српској.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.