Sign In

Директорица Гендер центра Републике Српске, мр Мирјана Лукач је учествовала на дводневном радном састанку на позив Ермире Лубани регионалне менаџерице UN Women програма у БиХ

Објављено:

Директорица Гендер центра - Центра за једнакост и равноправност полова Републике Српске мр Мирјана Лукач 3. априла 2023. године у Сарајеву учествовала је на радном састанку, на позив Ермире Лубани, специјалисткиње за родно одговорно буџетирање у Регионалној канцеларији UN Women за Европу и Централну Азију.

У склопу програма „Трансформативно финансирање за родну равноправност - према транспарентнијем, инклузивнијем и одговорнијем управљању на Западном Балкану" (2020-2024) организован је састанак на којем се разговарало о приоритетима у смислу реформи управљања јавним финансијама и родно одговорног буџетирања, као и дугорочним потребама механизама за равноправност полова.

Састанку су присуствовале представнице Агенције за равноправност полова БиХ и Гендер центра ФБиХ, те представнице UN Women канцеларије у БиХ.

Институционални менханизами за равноправност полова настављају рад на увођењу и унапређењу родно одговорног буџетирања а UN Women ће подржавати овај процес, један је од закључака.

Други дан службене посјете, 4. април 2023. године, обиљежен је поптписивањем меморандума о разумијевању између UN Women и 12 јединица локалне самоуправе Републике Српске и Федерације БиХ.  

Мр Мирјана Лукач је закључила церемонију и посебно се захвалила локалним заједницама из Републике Српске на преданом раду и сарадњи Гендер центром Републике Српске и UN Women.

На церемонији потписивања присутнима су се обратили и др. Ingrid Macdonald, Резидентна координаторица УН у БиХ, David Saunders, представник UN Women у БиХ,

Потписивањем Меморандума сарадња са наведеним општинама и градовима се фокусира на унапређење локалних капацитета и процеса у смислу разумијевања и провођења принципа равноправности полова и родно одговорног буџетирања, у складу са законским обавезама и мандатима јединица локалне самоуправе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.