Sign In

Кампања 16 дана активизма против родно заснованог насиља: „Бијела врпца - Мушко НЕ насиљу над женама“ и „Стоп насиљу над женама – Насиље над женама је кривично дјело“

Објављено:

​Гендер центар – Центар за једнакост и равнопрaвност полова Републике Српске се сваке године, од 2008. године, прикључује свјетској кампањи 16 дана активизма борбе против насиља над женама, која траје од 25. новембра до 10. децембра (Међународног дана људских права), спроводећи кампање подизања свијести јавности о овом облику насиља у Републици Српској под називом „Бијела врпца – Мушко НЕ насиљу над женама" и „Стоп насиљу над женама".

И ове године, због епидемиолошке ситуације изазване вирусом COVID 19, и повећаног броја пријављених случајева насиља у породици и насиља над женама, посебан акценат се ставља на права жртве насиља у породици, као и на подршку која им је обезбијеђена не само законским и подзаконским прописима већ и од стране субјеката заштите који су дужни да помоћ пруже. Како је измјеном правних прописа уређено, насиље у породици је кривично дјело, те овогодишњом кампањом се скреће посебна пажња инкриминизацији кривичног дјела те санкцијама које су за исто прописане, јер је циљ кампање и мандата Гендер центра Републике Српске је рад на јачању мултисекторског одговора на насиље над женама кроз нову фазу пројекта „Побољшање приступа квалитетнијим мултисекторским услугама за жртве насиља над женама, укључујући насиље у породици на локалном нивоу у складу са Истанбулском конвенцијом-Фаза III" у сарадњи са стратешким партнером UN WOMEN, уз финансијску подршку Краљевине Шведске.

Насиље у породици и насиље над женама је цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности, најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Без обзира на то да ли се дешава у породици или на радном мјесту, скоро увијек је у питању блиско и познато окружење.

Активности кампања се проводе на нивоу Републике Српске, на нивоу институција Владе Републике Српске, Народне скупштине Републике Српске, локалних органа власти, субјеката заштите од насиља у породици (полиција, правосуђе, здравствене, социјалне и образовне институције), невладиних организација и медија.

Кампања „Стоп насиљу над женама, која ове године носи слоган :»НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА ЈЕ КРИВИЧНО ДЈЕЛО!" се у Републици Српској континуирано проводи од 2008. године у циљу превенције и сузбијања насиља у породици у Републици Српској, те што ефикасније заштите и збрињавања жртава насиља у породици. Све материјале које смо припремили за овогодишњу кампању могу се преузети са званичне странице Гендер центра Републике Српске на домену Владе Републике Српске као и са наше странице на Фејсбуку – Гендер центар Владе РС. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.