Sign In

"Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2023"

Објављено:

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске, континуирано од 2011. године обиљежава "Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2023".

О Међународном дану дјевојчица у ИКТ-у (Girls in ICT Day!) - Овај дан је установљен на нивоу Уједињених нација и обиљежава се сваке године посљедњег четвртка у априлу мјесецу у циљу промовисања родне равноправности, те оснаживања дјевојчица, дјевојака и жена кроз једнаке могућности приступа и учешћа у иновацијама, техничким, технолошким и информационо - комуникационим технологијама (ИКТ).

На овај дан широм свијета се организују разне промотивне акције и догађаји, како би се повећало интересовање и учешће дјевојчица у ИКТ-у, те могућности остваривања каријере у овој области у циљу економског и друштвеног оснаживања дјевојчица и жена.  Свјетска истраживања показују да су дјевојке и дјевојчице надарене и за техничка занимања и професије, али се због притиска владајућих друштвених стереотипа и предрасуда радије одлучују за неке друге професије.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.