Sign In

Међународни дан дјевојчица у ИКТ-у (Girls in ICT Day!)

Објављено:

О Међународном дану дјевојчица у ИКТ-у (Girls in ICT Day!) - Овај дан је установљен на нивоу Уједињених нација и обиљежава се сваке године посљедњег четвртка у априлу мјесецу у циљу промовисања родне равноправности, те оснаживања дјевојчица, дјевојака и жена кроз једнаке могућности приступа и учешћа у иновацијама, техничким, технолошким и информационо - комуникационим технологијама (ИКТ).

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске и ове године обиљежава "Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 201822", који је на нашу иницијативу обиљежен први пут у Републици Српској 2011. године. Поводом овогодишњег обиљежавања „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day!", желимо да Вас питамо:

Да ли сте знали?

Да је давне 1843. године Ада Аугуста Ловелаце поставила неке од првих концептуалних и техничких основа за високу технологију и прве компјутере?

Да је Граце Хоппер заслужна за први компјутер, програм који преводи инструкције са енглеског језика на језик машине 1952. године?

Да је Ранди Алтсцхул 1999.године измислила први једнократни мобилни телефон на свијету?

На Четвртој свјетској конференцији о женама у Пекингу која је одржана 1995.године, по први пут су информационо - комуникационе технологије (ИКТ) наведене као важни алати оснаживања жена путем образовања и едукације.

 

Зашто су информационо-комуникационе технологије (ИКТ) НАМА важне:

омогућавају приступ знању и информацијама

омогућавају запошљавање и усавршавање,

омогућавају стицање повећање прихода и побољшање квалитета живота

унапређују друштвени и економски развој.

 

Родна равноправност и ИКТ:

Дјевојке и дјевојчице постижу одличне резултате и талентоване су за техничка занимања и професије, али због владајућих друштвених стереотипа и предрасуда, радије одлучују за неке друге професије (друштвене науке, право, економија, образовање)

Циљ обиљежавања овог дана је промовисање родне равноправности у области ИКТ-а, оснаживање жена и дјевојака путем ИКТ-а, повећање интереса, приступа и њиховог учешћа за професије у области ИКТ-а

На овај дан широм свијета се организују разне промотивне акције, догађаји, дани отворених врата за школску дјецу и омладину у институцијама, установама, компанијама и факултетима у области ИКТ-а.

 

Искуства  ИКТ стручњакиња:

Захтјевна професија, која омогућава професионални развој и бољи стандард жене и њене породице

Још увијек постоји разлика у платама жена и мушкараца за исте или сличне позиције

Родни стереотипи су и даље присутни, али их је могуће превазићи

Дјевојчице и дјевојке треба охрабрити да се баве овим професијама, јер им је будућност веома перспективна!        
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.