Sign In

Одржaна обука „Мултисекторски одговор на насиље над женама и насиље у породици“

Објављено:

​​​​​Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске је у сарадњи са Јавном установом - Центар за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској организовао обуку под називом „Мултисекторски одговор на насиље над женама и насиље у породици". Обука је одржана у периоду  01-02.10.2019. године у Теслићу, на којој је присуствовало преко 30 судија, тужилаца и адвоката.  Обука је организована у оквиру ФИГАП II програма. Програм подржава Краљевина Шведске, коју представља Амбасада Краљевине Шведске у Босни и Херцеговини, путем развојне агенције СИДА."

Циљ обуке је био идентификовати препреке и добре праксе у сарадњи субјеката заштите на локалном нивоу са органима правосуђа, како би се унаприједио одговор на насиље над женама и у породици на локалном нивоу, те постигао максималан ниво заштите жртава, односно смањила појавност овог облика насиља.

На обуци учесници су имали прилику да чују искуства предавача на слиједеће теме: Усклађеност Kонвенције о спречавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици са домаћим законодавством - Драган Улетиловић, судија Основног суда у Бањалуци; Искуство полиције у поступању у предметима насиља над женама и у породици - Сања Сумоња; МУП РС; Значај изрицања мјере обавезног психосоцијалног третмана за учиниоце насиља - проф. др Нера Зивлак Радуловић, начелница Клинике за психијатрију УКЦ Бањалука;  Искуство тужилаштва у поступању у случајевима насиља над женама и насиља у породици - тужилац Татјана Нинковић, Окружно јавно тужилаштво Бањалука; Улога стручног савјетника у случајевима насиља над женама и насиља у породици - Сандра Чанчаревић Милашин, стручни савјетник Основног суда суда у Бања Луци; Искуство судија у кривичним предметима у поступању у предметима насиља над женама и насиља у породици - Драган Улетиловић, судија Основног суда у Бањалуци; Судска пракса Окружног суда у Бања Луци у предметима насиља над женама и насиља у породици са аспекта прекршајних и кривичних предмета - Марија Аничић Згоњанин, предсједница Окружног суда у Бања Луци и Новине у Закону о заштити од насиља у породици - Марија Аничић Згоњанин, предсједница Окружног суда у Бања Луци.

Република Српска је протеклих пар година учинила велики корак у смислу унапређења законодавног оквира у области кривичне и прекршајно правне заштите од насиља над женама и у породици, те је тако доношењем Кривичног законика у 2017. години скоро у потпуности усклађена кривично правна заштита са стандардима које прописује Конвенција Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и у породици. Сада је пред нама свима велики задатак у смислу досљедне примјене ових законских рјешења, што за собом носи бројне изазове, а један од њих је свакако остваривање ефикасног мултисекторског и координисаног дјеловања у случајевима насиља. Бројне су користи од координисане акције свих надлежних институција у заштити жена од насиља.  Неке од предности међусекторске сарадње укључују и једнак степен разумијевања ове проблематике, бржу размјену информација, усаглашавање принципа дјеловања и критеријума за процјену наредних корака у поступању, те бројни другиx. Стварање веза између свих надлежних служби омогућује ефекте на дужи рок, подјелу и размјену знања и одговорности, али и успјеха, односно неупсјеха. Циљ свих интервенција које планирају и предузимају надлежни органи треба да буду заустављање насиља и постизање сигурности жртава.

Сви релевантни европски  и међународни стандарди позивају на нужност холистичког приступа и мултисекторског одговора на родно засновано насиље, те је и ова дводневна обука осмишљена управо из разлога мапирања добрих и лоших страна у међусобној сарадњи у поступању у случајевима насиља над женама и у породици.  Ово је и била прилика да се разговара о изазовима са којима се носиоци правосудних функција сусрећу у спровођењу закона и остваривању сарадње са другим субјектима, а све у циљу постизања ефикасне заштите и одговора на насиље.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.