Sign In

Поводом 15. октобра - Међународног дана жена на селу, подршка институционалним партнерима за унапређење положаја жена на селу

Објављено:


Директорица Гендер центра - Центра за једнакост и равноправност полова Републике Српске, Мирјана Лукач и Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Борис Пашалић су данас, 15.10.2020. године, потписали Споразум „Идентификовање и промоција производа жена са села као примјер програмског буџетирања" у циљу подршке спровођењу програма мјера ради постизања равноправности полова у области пољопривреде. Споразум се спроводи у оквиру ФИГАП 2 програма који финансира Краљевина Шведска путем своје развојне агенције SIDA. Гендер центар Републике Српске симболично поводом 15. октобра започиње нови програм сарадње са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске са циљем унапређења и економског оснаживања жена на селу. 

Гендер центар Републике Српске интензивно ради на унапређењу економског положаја жена у Републици Српској. Посебна пажња кроз споразум посвећена је доношењу програма мјера за унапређење равноправности и отклањање постојеће наравноправности између мушкараца и жена у области рада. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Програм спроводи у блиској сарадњи са Гендер центром Републике Српске нарочито водећи рачуна о успостављању и развоју система одрживе примјене обавезујућих стандарда и принципа за равноправност полова. Република Српска је прва у региону усвојила и провела Акциони план за унапређење положаја жена на селу, као посебну мјеру за жене које живе и раде на селу. Посебно значајна сарадња у раду на овим питањима остварена је са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

За програме, пројекте и иницијативе којима је циљ постизање равноправности полова и оснаживање жена морају се осигурати адекватни људски и финансијски ресурси, а родно одговорне јавне политике, укључујући родно одговорне буџете су важни инструменти који треба да се користе у свим областима. Њима се гарантује поштовање стандарда равноправности полова у планирању, извршењу и праћењу ефеката буџета, нарочито у погледу расподјеле и намјене ресурса. С тим у вези су и обезбијеђена средства путем ФИГАП 2 програма који финансира Краљевина Шведска путем своје развојне агенције SIDA.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.