Sign In

Округли сто „Проблем трајног збрињавања жена жртава насиља“

Објављено:

Директорица Гендер центра - Центра за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске мр Мирјана Лукач, учествовала је као предавачица на округлом столу „Проблем трајног збрињавања жена жртава насиља" који је 19.10.2021. године у Бањалуци окупио представнике ресорних министарстава и институција Републике Српске, сигурних кућа, Центра за социјални рад, студенте социјалног рада, те представнике локалних и међународних организација цивилног друштва у организацији Уније студената социјалног рада,  а уз подршку Мисије ОЕБС-а у Босни и Херцеговини.

Директорица Лукач овом приликом је истакла да је пандемија донијела пораст насиља у породици, али то нам статистике нису показале, јер жене нису пријављивале то насиље због страха. "Много је жена које су биле жртве насиља, а са њима и њихова дјеца која су присуствовала свим тим догађајима који су се дешавали. Жене које су жртве насиље углавном су економски зависне од насилника, јер жене које су економски независне знају да постоји институција развода и да могу да оду од насилника. Најважније је да се тим женама нађе посао, да би оне биле економски независне да би могле да се брину о својој дјеци. Поред посла, треба им наћи и смјештај", рекла је Мирјана Лукач и истакла да је важно наћи системско рјешење.

Студенти социјалног рада су предложили да надлежне институције финансирају социјалне станове који би се од стране оних којима су ти станови потребни плаћали минималан износ. Истакли су важност да жене жртве породичног насиља постану економски независне, односно да нађу запослење јер само тако могу изаћи из круга пакла у којем живе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.