Sign In

Подршка ванинституционалним партнерима у оквиру ФИГАП II програма

Објављено:

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске је у оквиру ФИГАП II програма у протеклом периоду подржао активности ванинституционалних партнера из области родно засновано насиље и економско оснаживање жена. Након спорведеног поступка по Јавном позиву за додјелу средстава организацијама цивилног друштва која су финансирана из средстава ФИГАП II програма, (ванинституционалним партнерима ФИГАП II програма) из 2019. године, додијељена су средства Фондацији Удружене жене Бања Лука, Међународном центру за промоцију људских права Требиње и  Удружењу „Мрежа жена МУП РС-РС WPON", Бања Лука.

Фондација „Удружене жене" Бања Лука је у склопу Ресурсног центра за социо-економско оснаживање жена спровела пројекат са циљем оснаживања капацитета жена које су преживјеле насиље или жена у ризику од насиља, као и маргинализованих жена за потражњу посла и већу конкуретност на тржишту рада. Едукативни и промотивни видео материјали који су доступни на платформи Фондације, израђеној у ту сврху, а постављеној на веб страници Фондације http://unitedwomenbl.org/resursni/, имају циљ да мотивишу жене, а припремљени материјали користиће свим незапосленим женама и организацијама које су заинтересоване за рад са овом популацијом. Тим за он лине подршку ће наредних 6 мјесеци пружати подршку заинтересованим а незапосленим женама да оснаже своје капацитете и дођу до лакшег запослења.

„Међународни центар за промоцију људских права" Требиње је у склопу пројекта Спречавање и сузбијање родно заснованог насиља над дјевојчицама у њиховом окружењу израдило и потписало меморандуме о сарадњи са 9 основних школа (Требиње, Билећа, Гацко, Берковићи, Невесиње и Љубиње). Одржано је 9 едукативних радионица, на тему родне равноправности, родно заснованог насиља, вршњачког и других облика насиља. Налази са радионица и подаци након анкетирања ученика и ученица су коришћени за израду истраживања и публикације „Спречавање и сузбијање родно заснованог насиља над дјевојчицама у њиховом окружењу". Публикација је израђена у сарадњи са основним школама, Полицијском управом Требиње, Центром за социјални рад Требиње и ЈЗУ Домом здравља Требиње, а представљена је на завршној конференцији.

Удружење „Мрежа жена МУП РС-РС WPON" Бања Лука је спровела пројекат Едукација полицијских службеника у области родно заснованог насиља путем друштвених мрежа кроз 3 планиране едукације за полицијске службенике. Одржане су едукације и обучено је укупно 45 полицијских службеника/ца за запримање пријава и документовање роднозаснованог насиља путем друштвених мрежа. Полазници обука су полицијски службеници из 6 полицијских управа Министарства унутрашњих послова Републике Српске: ПУ Бања Лука, ПУ Добој, ПУ Источно Сарајево, ПУ Приједор, ПУ Мркоњић Град и ПУ Фоча). Израђена је анализа усвојених знања полазника обуке и евалуације пројекта, а у циљу интензивирања видљивости резултата сачињени су материјали за полазнике едукације. Ојачани капацитети и усвојена знања полицијских службеника који раде на спречавању родно заснованог насиља путем друштвених мрежа користиће посебно потенцијалним жртвама родно заснованог насиља и широј друштвеној заједници.

Упркос  епидемиолошкој ситуацији изазваноj појавом вируса COVID - 19 у марту 2020. године и отежаним условима рада, те поштујући прописане мјере и препоруке, све планиране активности ванинситутционалних партена Гендер центра Републике Српске су успјешно реализоване до краја августа 2020. године.

Подршка ванинституционалним партнерима је обезбијеђена  из средстава ФИГАП II програма.

Програм за имплементацију Гендер акционог плана БиХ (ФИГАП II програм 2018-2020), резултат је сарадње Агенције за равноправност сполова БиХ - Министарства за људска права и избјеглице БИХ, Гендер Центра Федерације БиХ и Гендер центра Републике Српске, а његов је циљ да осигура одрживу проведбу Гендер акционог плана Босне и Херцеговине. Програм подржава Kраљевина Шведске, коју представља Амбасада Kраљевине Шведске у Босни и Херцеговини, путем развојне агенције СИДА.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.