Sign In

Директорица Лукач посјетила Удружење жена „Верићанке“

Објављено:

Директорица Гендер центра - Центра за једнакост и равноправност полова Републике Српске, Мирјана Лукач, је 13.10.2021. године, посјетила Удружење жена „Верићанке" из Верића. Ова посјета је организована у оквиру обиљежавања 15. октобра - Међународног дана жена на селу, који Гендер центар обиљежава сваке године. Током посјете разговарало се о активностима удружења као и о наставку сарадње и подршке овом удружењу. Такође, једна од тема је била и подршка спровођењу програма мјера ради постизања равноправности полова у области пољопривреде.

Директорица Лукач је овом приликом посјетила и фарму музних крава Винке Савић која се налази у Верићима. На фарми Винке Савић има 80 грла од чега је око 35 у мужи, а дневно произведе око 800 литара млијека. Фарма породице Савић је један од позитивних примјера како жене предузетнице које су својим радом и напорима уз подршку друштва успјеле да успоставе и одрже профитабилну производњу.

Гендер центар Републике Српске интензивно ради на унапређењу економског положаја жена у Републици Српској. Посебна пажња се посвећује доношењу програма мјера за унапређење равноправности и отклањање постојеће наравноправности између мушкараца и жена у области рада. Република Српска је прва у региону усвојила и провела Акциони план за унапређење положаја жена на селу, као посебну мјеру за жене које живе и раде на селу.

За програме, пројекте и иницијативе којима је циљ постизање равноправности полова и оснаживање жена морају се осигурати адекватни људски и финансијски ресурси, а родно одговорне јавне политике, укључујући родно одговорне буџете су важни инструменти који треба да се користе у свим областима. Њима се гарантује поштовање стандарда равноправности полова у планирању, извршењу и праћењу ефеката буџета, нарочито у погледу расподјеле и намјене ресурса.

С тим у вези Гендер центар Републике Српске је путем ФИГАП 2 програма који финансира Краљевина Шведска путем своје развојне агенције SIDA, обезбиједио неповратна средства, те је у протеклом периоду подржан знатан број програма који су имплементирани у сарадњи са Министарством поњопривреде, шумарства 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.