Sign In

Представљање резултата програма Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарства привреде и предузетништва, подржаних из ФИГАП 2 програма

Објављено:

Дана 20. октобра 2021. године, одржано је представљање резултата рада министарстава Републике Српске у области унапређења положаја жена на селу и подршке предузетништву жена, подржаних из ФИГАП 2 програма. У оквиру ове подршке, крајем 2020. године Гендер центар је потписао споразуме са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством привреде и предузетништва, а програми, чији резултати су представљени, реализовани су током ове године.

Суштина ове подршке и сарадње јесте да наши институционални партнери (министарства и друге институције) буду оспособљени да израде и проведу програме усмјерене на равноправност полова и унапређење положаја жена и да ти програми донесу конкретне користи циљним групама у надлежности наших министарстава. У 2021. години то су биле жене на селу и предузетнице, али важно је нагласити да наша подршка министарствима није актуелна само ове године. Да бисмо планиране институционалне мјере лакше провели у дјело, већ десет година из донаторских средстава подржавамо програме наших министарстава. То су средства ФИГАП и ФИГАП 2 програма, као и донаторска средства у дугогодишњој сарадњи са UN Women.

Програм за имплементацију Гендер акционог плана БиХ (ФИГАП II програм 2018-2020), резултат је сарадње Агенције за равноправност полова БиХ - Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Гендер Центра Федерације БиХ и Гендер центра Републике Српске, а његов је циљ да осигура одрживу проведбу Гендер акционог плана Босне и Херцеговине. Програм подржава Kраљевина Шведске, коју представља Амбасада Kраљевине Шведске у Босни и Херцеговини, путем развојне агенције СИДА.

Значајно је такође нагласити да ови резултати представљају корак даље у овој нашој дугогодишњој сарадњи. Сваке године учињени су помаци корак по корак и осмишљаване су и реализоване нове мјере, а ови резултати дају нам основ и за будуће планирање.

Када је у питању подршка за жене на селу, проведена је кампања за жене на селу и повећана је свијест и интересовање медија за положај жена на селу; јединице локалне самоуправе припремају локалне акционе планове за равноправност полова и спроводе активности усмјерене на побољшање положаја жена на селу; проведени су програми подршке успостављању удружења жена на селу; обезбијеђена је подршка за успостављање локалних акционих група; припремљени су и проведени програми за информисање, обуку и савјетодавне услуге у пољопривреди и руралном развоју, а омогућен је лакши приступ средствима за пољопривредну производњу и предузетничким активностима за жене на селу. Међу бројним резултатима, ради поређења, истичемо да је у 2011. години било проведено 10 стручних обука савјетодавне службе за жене на селу, а за период 2022-2024. година планирано је 260 стручних обука на годишњем нивоу за ову циљну групу. У 2011. години било је свега 4% жена носилаца пољопривредних газдинстава, док је тај проценат у 2021. години 22,7%. Основано је седам женских пољопривредних задруга, док их раније није било. У оквиру подршке ФИГАП 2, израђен је дугорочни Програм економског оснаживања жена у руралним подручјима Републике Српске за период 2021-2025. године и упућен у даљу процедуру.

У оквиру подршке предузетницама у Републици Српској, важно је нагласити да Република Српска има посебну Стратегију подршке развоју предузетништва жена за период 2019-2023. година, што представља добар основ за планирање и провођење мјера јачања предузетништва жена и јачања конкурентности пословних субјеката / предузећа која воде жене. Велики број предузетница учествовао је на обукама за управљање људским ресурсима, развој бренда, интернационализацију и развој пословања, примјену Six Sigma модела за унапређење пословних процеса, дигиталну трансформацију и управљање иновацијама и развој новог производа. Конференција и сајам предузетница (13-14. октобар 2021) окупили су 110 учесница које су разговарале о могућностима дигиталне трансформације и иновација, маркетинга, утицајне комуникације и умрежавања.

Све ове активности су проведене и резултати су остварени управо због усмјеравања стручне подршке Гендер центра и финансијске подршке из донаторских средстава које Гендер центар прибавља, на начин да се посебне привремене мјере намијењене женама нарочито планирају корак по корак, проводе и њихови учинци прате у дужем временском периоду. Оваква подршка има за резултат дугорочни синергијски учинак. У том смислу, Гендер центар ће наставити своју стручну и финансијску подршку министарствима у планирању и проведби наредних и нових програма и мјера за равноправност полова и оснаживање жена.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.