Sign In

Честитка поводом обиљежавање 19. новембра - „Међународног дана мушкараца“

Објављено:

Гендер центар – Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске честита свим дјечацима, младићима и мушкарцима Међународни дан мушкараца" који се обиљежава 19. новембра. На овај дан желимо да истакнемо позитивну улогу мушкараца који апелују на боље здравствене и социјалне услуге, боље радне услове и заштиту на раду, на унапређење образовања и професионалног развоја  и достојанствен живот. Улога мушкараца као савезника и партнера је веома значајна и у борби против насиља над женама и дјевојчицама.

Циљ обиљежавања Међународног дана мушкараца је унапређење здравља мушкараца, младића и дјечака, унапређење образовања и освјешћивања/сензибилизације дјечака и младих мушкараца, унапређење мира и сигурности, хармонизација односа међу половима, промоција родне равноправности, те наглашавање позитивне улоге мушкараца у друштву. То је прилика да се укаже на положај мушкараца и дјечака у модерном друштву које и даље од њих очекује да буду само храниоци и заштитници својих породица, намећући им стереотипне и традиционалне улоге. Такође овај дан се обиљежава у циљу промовисања позитивних примјера улоге мушкараца у друштву, те њихових достигнућа и доприноса заједници, породици, браку и бризи око дјеце. Обиљежавање овог дана почело је 1999. године у држави Тринидад и Тобаго, а данас га обиљежавају и у Аустралији, САД-у, Канади, Азији, Европи, Африци, Индији и на нивоу Уједињених нација.

 У многим земљама равноправност полова се још увијек сматра „женским питањем", а Гендер центар Републике Српске жели да скрене пажњу на важност учешћа мушкараца у свим областима друштвеног и јавног живота, јер одговорност мушкараца у учешћу у питањима равноправности полова се протежу на огроман број друштвених и економских области и на питања: рада и приступа ресурсима, породице и родитељства, дом, сексуалности, насиља, образовање, здравља, спорта, организације, моћи и одлучивања, итд

 Гендер центар Републике Српске обиљежана овај дан од 2011. године, са циљем истицања важе улоге мушкараца као партнера у достизању равноправности жена и мушкараца.

 Честитамо мушкарцима у Републици Српској Међународни дан мушкараца 19. новембар, те посебно истичемо значај њихове проактивне улоге у друштву у циљу постизања родне равноправности која подразмијева синергију оба пола, жена и мушкараца, ради обостране користи и унапређења квалитета живота за све.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.