Sign In

Одржана 105. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српске донијела је данас, на 105. сједници, у Бањалуци, Одлуку о усвајању Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2021. годину.

Акциони план запошљавања у Републици Српској за 2021. годину је усклађен са Програмом економских реформи Републике Српске у области запошљавања и усаглашен са надлежним органима и институцијама.

За реализацију активних мјера из Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2021. годину Влада Републике Српске је обезбиједила средства у укупном износу од 12.188.000,00 КМ за запошљавање 2.882 лица. Средства ће бити усмјерена на реализацију Програма финансирања запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и РВИ, Програма запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди и Програма подршке привреди путем поврата уплаћених пореза и доприноса за ново запошљавање радника.  

Ове и остале мјере и активности из Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2021. годину реализоваће надлежни органи и институције утврђени у Акционом плану.


Влада Републике донијела је данас и Одлуку о преусмјеравању неутрошених средстава из Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2020. годину, у укупном износу од 1.680.000,00 КМ.

С циљем потпуне реализације Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2020. годину, неутрошена средства у Програму „Заједно до посла“, у компоненти III Запошљавање код послодаваца, у укупном износу од 1.680.000,00 КМ, преусмјеравају се у компоненту I и II у оквиру истог Програма, у Програм подршке запошљавању младих са ВСС и ССС у статусу приправника и у Програм запошљавања циљних категорија у привреди.

У компоненти I Самозапошљавање дјеце погинулих бораца преусмјеравају се средства у износу од 88.000,00 КМ за самозапошљавање 11 лица и у компоненту II Самозапошљавање демобилисаних бораца и РВИ 952.000,00 КМ за самозапошљавање 136 лица.

У Програм подршке запошљавању младих са ВСС и ССС, компомента III преусмјеравају се средства у износу од 320.000,00 КМ за запошљавање 48 лица и у Програм запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди у компоненту I средства у износу од 320.000,00 КМ за запошљавање 80 лица.


Влада Републике Српске прихватила је Информацију о Плану вакцинације против COVID-19 у Републици Српској.

За спровођење Плана вакцинације против COVID-19 у Републици Српској задужују се Институт за јавно здравство Републике Српске и друге здравствене установе у Републици Српској.

Институт за јавно здравство Републике Српске се задужује да редовно извјештава Владу Републике Српске о спровођењу Плана вакцинације против COVID-19 у Републици Српској.

Вакцинација, као најeфикаснија специфична мјера за спречавање појаве и ширења заразних обољења, представља значајну мјеру у глобалној борби против пандемије COVID-19. Примарни циљ вакцинације против COVID-19 je да се смањe морбидитет и морталитет узроковани овом болешћу те да се утиче на ограничавање ширења болести, како би се очувало функционисање здравственог система, економије, образовања и свих других аспеката друштва.

План вакцинације против COVID-19 у Републици Српској садржи, између осталог, планирање и координацију кампање вакцинације против COVID-19 у Републици Српској, приоритетне групе за вакцинацију у Републици Српској, управљање људским ресурсима потребним за кампању вакцинације и тренинг особља, чување и дистрибуција COVID-19 вакцина и припрема хладног ланца, мониторинг вакцинације, прикупљање, пријављивање и коришћење података из надзора над COVID-19 итд.


Влада Републике Српске на данашњој сједници донијела је  Уредбу о корисницима, условима, начинима и поступцима додјеле новчаних средстава, роба и услуга у оквиру „Хитног пројекта COVID 19 за БиХ“ (П173809) у Републици Српској.

Овом уредбом утврђују се корисници, уређују се услови, начини и поступци додјеле новчаних средстава, роба и услуга корисницима „Хитног пројекта COVID 19 за БиХ“ (П173809) у Републици Српској, праћење реализације, као и друга питања од значаја за реализацију Пројекта.

Корисници финансијских и нефинансијских средстава (роба и услуга) Пројекта су јавне здравствене установе у Републици Српској, Јавна установа Ветеринарски институт Републике Српске „Др Васо Бутозан“ Бања Лука, корисници права из социјалне заштите у Републици Српској, у складу са законом који уређује област социјалне заштите, установе социјалне заштите за смјештај, центри за социјални рад, односно службе социјалне заштите у Републици Српској, медији, пословна заједница и инспекцијске службе у Републици Српској, те општа популација у Републици Српској.


Такође, Влада Републике Српске донијела је данас и Уредбу о измјени Уредбе о стандардима занимања.


Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници Информацију о Пројекту подршке одрживом развоју туризма у БиХ и донијела закључак о праћењу спровођења протокола из документа „БиХ - смјернице и протоколи за здравствену заштиту од COVID-19“, којима се омогућава да Република Српска и БиХ добију међународну ознаку дестинације која је безбједна за путовања, тзв. „Safe Тravels“ ознаку.

Ову ознаку додјељује Свјетски савјет за туризам и путовања, те би се њеним добијањем Република Српска и БиХ нашле на листи са још 40 земаља које имају ову ознаку, а међу којима су Словенија, Хрватска и Црна Гора.

Влада Републике Српске задужила је Министарство трговине и туризма да прати спровођење овог протокола и Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу да ове закључке упути Министарству спољне трговине и економских односа БиХ како би се спровела даља процедура за добијање „Safe Тravels“ ознаке.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.