Sign In

Одржана 166. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 166. сједници, одржаној у Бањој Луци, Приједлог закона о измјени Закона о републичкој управи, по хитном поступку.​

Разлог за доношење овог закона садржан је у потреби усклађивања дјелокруга послова Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица са стварним потребама, имајући у виду да је Међународни суд у Хагу престао да ради 21. децембра 2017. године, те да је Савјет безбједности Уједињених нација Резолуцијом 1966 (2010) успоставио Механизам за међународне кривичне судове чији је мандат да настави обављати више кључних функција које је имао Међународни суд у Хагу. Основне функције Механизма за међународне кривичне судове подразумијевају наставак јурисдикције, права и обавеза, те одржавање насљеђа Међународног суда у Хагу. Имајући у виду да је Законом о републичкој управи прописана обавеза сарадње Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица са Међународним судом у Хагу, постоји оправдана потреба за измјену овог закона да би Републички центар за истраживање рата, ратних злочоина и тражење несталих лица могао наставити да испуњава обавезе према правном сљедбенику Међународног суда у Хагу, односно Механизму за међународне кривичне судове, а у складу са Резолуцијом Савјета безбједности Уједињених нација и Статутом Механизма за међународне кривичне судове у Хагу.

Влада Републике Српске утврдила јe Приједлог закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама.

Овим законом уређују се рокови измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама и правне посљедице закашњења њиховог испуњења ради побољшања ликвидности код привредних субјеката у Републици Српској. Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби побољшања ликвидности економског система Републике Српске, те убрзањa протока новчаних средстава, што смањује потребну количину новца у оптицају.

Влада Републике Српске разматрала je и прихватила Информацију о плану расподјеле средстава за спровођење Програма за дјецу у години пред полазак у школу.

Програмом за дјецу у години пред полазак у школу ове године биће обухваћено 4.538 дјеце у 39 предшколских установа и 72 основне школе у Републици Српској, за шта је из Буџета Републике Српске обезбијеђено 333.560 марака.

Програм ће се изводити од 1. марта до 31. маја ове године, сваког радног дана по три часа дневно, а за његово провођење биће ангажовано 180 васпитача са евиденције Завода за запошљавање Републике Српске.

Министарство просвјете и културе од 2011. године проводи Програм за дјецу пред полазак у школу а ове године Програмом ће бити обухваћено око 45 одсто од укупног броја дјеце која у септембру треба да крену у први разред, што представља највећи обухват до сада. Поређења ради, 2017. године обухват дјеце овим програмом износио је 42 одсто, а 2016. године 37 одсто.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о усвајању оперативног плана за реализацију Стратегије над опојним дрогама и сузбијања злоупотребе опојних дрога у Републици Српској за 2018. годину.

Кључна поља дјеловања обухваћена наведеним планом су: Смањење потражње опојних дрога; Смањење понуде опојних дрога; Унапређење координације активности на сузбијању злоупотребе опојних дрога; Унапређење сарадње између Републике Српске и Федерације БиХ и међународне сарадње у борби против злоупотреба опојних дрога и Праћење, информациони систем, истраживање и евалуација у области злоупотреба опојних дрога.

Oперативни план се, на приједлог Комисије за сузбијање злоупотребе опојних дрога Републике Српске, доноси на годишњем нивоу и произилази из Стратегије надзора над опојним дрогама и сузбијање злоупотребе опојних дрога у Републици Српској  за  период 2016 - 2021. године. Носиоци активности предвиђених оперативним планом су  бројне релевантне институције и организације задужене за област здравља, социјалне заштите, полиције, правосуђа, образовања, породице, спорта, пољопривреде, удружења грађана итд.

Влада Републике Срспке донијела је Рјешење о именовању чланова Радне групе  за анализу стања у области инспекција на свим нивоима власти у Републици Српској.

Задатак Радне групе је, да изврши анализу стања у области инспекција на свим нивоима власти у Републици Српској.

Акционим планом за реализацију мјера Владе Републике Српске за 2018. годину, Влада Републике Српске задужила је Министарство управе и локалне самоуправе да изврши анализу стања у области инспекција на свим нивоима власти у Републици Српској.

Влада Републике Српске усвојила је "Информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања Европској унији са прегледом мјера и активности реализованих током 2017. године, те о оствареним резултатима у приближавању прописа Републике Српске прописима Европске уније".

Влада Републике Српске прихватила је Информацију у вези са приступањем БиХ Глобалном форуму о транспарентности и размјени информација у пореске сврхе.

Влада Републике Српске даје сагласност за чланство БиХ у Глобалном форуму о транспарентности и размјени информација у пореске сврхе.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о реализацији пројекта „Развој система за узгој говеда у БиХ ".

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о годишњем спровођењу Програма прекограничне сарадње БиХ-Црна Гора 2014-2020 за 2017.

годину.

.

Влада Републике Српске усвојила је Програм рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за 2018. годину.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.