Sign In

Одржана 25. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас, 25. сједницу, путем видео линка.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је данас да су поједине локалне заједнице почеле да заказују сједнице скупштина без сагласности Републичког штаба за ванредне ситуације и упозорила да је то недопустиво и да се тиме крше закључци Републичког штаба.

"И даље је на снази мјера да ниједна сједница скупштине локалних заједница не може бити заказана и одржана без сагласности Републичког штаба за ванредне ситуације. Сједница подразумијева да се више од три лица окупљају у јавном простру, а то представља кршење закључка Републичког штаба за ванредне ситуације", истакла је министар Решић.

Министар управе и локалне самоуправе објаснила је да међу локалним заједницама вјероватно постоји бојазан јер је Законом о локалној самоуправи дефинисано да ће сносити санкције уколико два или три мјесеца не буде одржана сједница скупштине.

"Ванредно је стање и ниједна од прописаних санкција неће бити примјењивана. Апелујем да локалне заједнице, уколико сазивају сједницу скупштине само због тога да би били амнестирани од казне, да то не раде, него само ако имају реалне потребе у вези са санирањем посљедица вируса корона. Једино у тим ситуацијама ће Републички штаб за ванредне ситуације разматрати захтјеве за одржавање сједнице", поручила је министар Решић.

Када и добију одобрење за одржавање сједнице, додала је она, локалне заједнице морају да поштују низ препорука као што су обавезна дезинфекција, ношење маски и рукавица, држање растојања од најмање два метра, док особе које имају 65 година или су старије не могу присуствовати сједници скупштине јер се на њих примјењује забрана кретања.

Министар Решић је додала да ће предложити да од понедјељка, 27. априла, шалтер-сале отворе за грађане, али уз обавезу постављања провидну физичке преграде и поштовање осталих прописаних мјера.

Она је подсјетила да од 16. марта у складу са инструкцијом шалтер-сале функционишу електронски и уз смањене социјалне контакте.

"То и даље од њих тражимо, али уз уграђивање провидних баријера могу отворити свој рад према грађанима да би били флексибилнији. Морају поштовати и социјалну дистанцу и ограничити број људи који ће улазити у шалтер салу и број радника који могу сједити за пултом", појаснила је министар Решић.

Према њеним ријечима, од почетка рада шалтер сала по новом режиму није евидентиран ниједан проблем.

"Нико од грађана се није жалио да није могао доћи до неког од извода и сви су несметано обављали своје потребе. Родни листови и остали изводи се издају електронски и то ћемо наставити и када је ријеч о упису првачића. Пружићемо техничку помоћ локалним заједницама и Министарству просвјете и културе у том процесу", рекла је министар локалне управе и самоуправе Лејла Решић и додала да су од 16. марта у матичне књиге електронски уписана 674 новорођенчета, а обављено је и 85 вјенчања уз поштовање мјера здравствене заштите.


Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.