Sign In

Одржана 57. сједница: Влада Републике Српске утврдила Нацрт закона о припајању дијела града Зворник општини Лопаре

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 57. сједници, Нацрт закона о припајању дијела града Зворник општини Лопаре.

Овим законом припојиће се дио насељеног мјеста Кисељак на подручју града Зворник, насељеном мјесту Подгора на подручју Општине Лопаре. Ријеч је, наиме о подручју укупне површине 192,69 ha. Доношењем наведеног закона створиће се бољи услови изградње, развоја и одржавања основне инфраструктуре, пружања и кориштења комуналних и других услуга за становништво подручја које се припаја Општини Лопаре, а посебно управљање јавним путевима и комуналним отпадом од стране Општине Лопаре, а што ће за резултат имати побољшање услова живота становништа на том подручју.  

О овој територијалној промјени постоји сагласност Града Зворник и Општине Лопаре.

Влада Републике Српске усвојила je Информацију у вези накнаде за дистрибуцију мјеница и овластила министра финансија да са Агенцијом за посредничке, информатичке и финансијске услуге потпише нови уговор о регулисању накнаде за дистрибуцију мјеница.

Министарство финансија пушта у употребу и врши дистрибуцију образаца мјеница путем поменуте Агенције, а накнада за чување и дистрибуцију се регулише путем склапања уговора. Тренутно Агенција наплаћује од Министарства финансија 10% средстава остварених продајом мјеница.

Имајући у виду да је Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге утврдила да су повећани трошкови дистрибуције због промјене цијене горива, те да је дошло до повећања осталих трошкова, затражено је да дође до измјене у регулисању накнаде између Министарства финансија и Агенције, на начин да се Агенцији исплаћује 20% од износа средстава остварених продајом мјеница.


Влада Републике Српске је размотрила Информацију о припремним активностима за седми састанак Пододбора за транспорт, енергију, животну средину и регионални развој између ЕУ и БиХ. У складу са Пословником о раду Одбора за стабилизацију и придруживање, 21. марта 2024. године је планирано одржавање седмог састанка Пододбора за транспорт, енергију, животну средину и регионални развој. Састанци појединачних пододбора одржавају се, по правилу, једном годишње.

Материјали о којима ће се расправљати усаглашени су са релевантним представницима осталих нивоа власти у БиХ. Такође, формирана је и листа представника републичких институција који ће извјештавати Европску комисију на овом састанку.


Влада Републике Српске донијела je Рјешење о давању сагласности привредном друштву „XPULS“ д.о.о. Бања Лука да може обављати дјелатност производње наоружања и војне опреме, као и да проценат улога страног правног лица може бити виши од 49% у основном капиталу Друштва, из разлога оправданости интереса због планираног покретања производње, обезбјеђеног тржишта за производе и запошљавања радника. Друштво ће се бавити углавном производњом и прометом наоружања и војне опреме за ино-купце.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.