Sign In

Одржана конференција за медије након 77. сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је данас, на 77. сједници, одржаној у Бањалуци, да од понедјељка, 5. априла, буде дозвољен рад трговачким центрима у Републици Српској и пословним субјектима који послују у њима, уз стриктно поштовање мјера надлежних у вези са епидемиолошком ситуацијом, изјавила је министарка трговине и туризма Српске Сузана Гашић.

Министарка Гашић је рекла да се дозвола рада не односи на угоститељске објекте у тим центрима, те да се остали субјекти, којима је дозвољен рад, обавезују да одреде лица за контролисање поштовања важећих епидемиолошких мјера.

"Остале мјере остају на снази када је ријеч о раду угоститељских објеката. Њихов рад је и даље ограничен на пружање доставе хране и пића, као и на шалтерску продају робе", прецизирала је министарка Гашић и додала да нове мјере Штаба важе до 12. априла.

Када је ријеч о раду базена, министарка Гашић је навела да је дозвољено само обављање тренажног процеса професионалних спортиста и професионалних спортских организација.

Она је рекла да се мјере доносе да се економска и здравствена ситуација у Републици Српској поправи.

Министарка Гашић је напоменула да је Влада Републике Српске јуче усвојила Уредбу којом је одобрена помоћ хотелима, односно угоститељским објектима за смјештај, туристичким агенцијама, те привредним субјектима који се баве извођачком умјетношћу.

"Овом уредбом биће омогућено сваком угоститељском објекту за смјештај да се пријави на образац који ће бити објављен на сајту ресорног министарства и да аплицира за помоћ у виду уплате пореза и доприноса за октобар, новембар и децембар прошле године", појаснила је министарка Гашић.

Према њеним ријечима, с обзиром да се улази у трећу седмицу ограничења рада, за запослене у угоститељским објектима за исхрану и пиће биће надокнађена половина најниже плате, те порези и доприноси.

"Када нам дозволи епидемиолошка ситуација прве мјере ублажавања о којима ћемо разговарати односиће се на почетак наставе у школама за дјецу од првог до петог разреда, те рад башта угоститељских објеката на отвореном", закључила је министарка Гашић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да Република Српска упркос погоршању епидемиолошке ситуације има одговор на повећање броја заражених од вируса корона, али да треба сачувати отпорност здравственог система да се омогући планирана вакцинација.

Он је рекао да је један број здравствених радника из домова здравља усмјерен на његу и лијечење пацијената, што знатно успорава процес вакцинације који је требало да се заврши у току наредне седмице.

"Институт за јавно здравство Републике Српске задужен је да оним домовима здравља који не буду имали капацитете да наставе, активно покуша да обезбиједи своје капацитете за вакцинацију", истакао је министар Шеранић.

Он је рекао да је до сада у Републици Српској болнички збринуто 1.320 пацијената, те да је најтежа ситуација у Бањалуци и Требињу.

Министар Шеранић је додао да ће током наредног викенда у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци бити обезбијеђено додатних 150 кревета за лијечење пацијената, као и да је здравственим установама Требиња у том смислу пружена помоћ од 138.000 КМ.

Говорећи о набавци вакцина, министар Шеранић је рекао да је јуче Агенција за лијекове одобрила коришћење "астра зенеке" у БиХ, од чега 8.600 доза припада Републици Српској.

"Очекујемо да се регулише процес у вези са донацијом вакцине `синовак` из Турске, те за кинеску вакцину `синофарм` која би у наредном периоду требало да буде доступна у Републици Српској", истакао је министар Шеранић.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је епидемиолошка ситуација тешка, али да је циљ успоравање ширења заразе на седмичном нивоу да би се постигла очекивана стабилизација.

Зељковић је рекао да тенденција раста броја обољелих и даље има исти ток у Републици Српској.

"Република Српска у марту имала је више од 10.000 обољелих од вируса корона, а што на укупан број обољелих од преко 56.000 представља 19,8 одсто", навео је Зељковић, додајући да је тиме петина свих обољелих била у марту ове године.

Он је истакао да грађани морају бити свјесни да је потребна дисциплина, одговорност и поштовање мјера.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.