Sign In

Влада Републике Српске одржала 9. сједницу

Објављено:

​Влада Републике Српске усвојила је данас, на 9. сједници, у Бањалуци, Информацију о плану расподјеле средстава за програм предшколског васпитања и образовања за дјецу у години пред полазак у школу која нису обухваћена неким од предшколских програма.

Програмом ће бити обухваћено око 3.500 дјеце.

Влада је задужила Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да обезбиједе спровођење програма у складу са предложеним планом расподјеле средстава за реализацију предшколског програма припреме за дјецу у години пред полазак у школу у трајању од три мјесеца, у износу од 230.076,68 КМ.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама Закона о експропријацији, по хитном поступку.

Разлози за доношење Закона о измјенама Закона о експропријацији садржани су превасходно у обавези усклађивања основног текста Закона са  одлукама Уставног суда Републике Српске, којима је Суд утврдио да одређени чланови Закона нису у сагласности са Уставом, као и регулисања ове области у циљу санирања правних празнина које су настале по доношењу одлука Уставног суда.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о Нацрту стратегије и Акционог плана за борбу против корупције у БиХ за период од 2015. до 2019. године.

Влада је задужила Министарство правде да се обрати Савјету министара БиХ са приједлогом да се Нацрт Стратегије за борбу против корупције у БиХ за период 2015-2019. године и пратећи Акциони план за њено спровођење не усвајају док се о истим не изјасне надлежна министарства и Влада Републике Српске.

Влада је задужила Министарство правде и Министарство унутрашњих послова да изврше анализу Нацрта Стратегије и Акционог плана, те о истој обавијесте Владу Републике Српске, Савјет министара БиХ и Агенцију за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију у вези са Приједлогом закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ у складу са препорукама комитета Савјета Европе  за спречавање прања новца и финансирања терориситичких активности (MONEYVAL).

Влада Републике Српске је сагласна са текстом Приједлога Закона о измјенама и допунама Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Влада Републике Српске је сагласна са мишљењем Стручног тима да је најцјелисходније да се актуелни Приједлог Закона о измјенама и допунама Кривичног закона  БиХ, који се налази у другом читању пред Домом народа Парламентарне скуштине БиХ повуче из процедуре.

Влада Републике Српске је сагласна са мишљењем Стручног тима да се предложи  Савјету министара БиХ да се у процедуру упути нови Приједлог Закона о измјенама и допунама Кривичног закона  БиХ, који је у складу са препорукама комитета MONEYVAL-а, а који би садржао измену члана 202. „Финансирање терористичких активности“.

Обавезује се Министарство правде Републике Српске да допис са иницијативом повлачења из процедуре акуелног Приједлог Закона о измјенама и допунама Кривичног закона  БиХ, који се налази у другом читању пред Домом народа Парламентарне скуштине БиХ, достави  Министарству правде Босне и Херцеговине као обрађивачу датог закона, како би ова иницијатива била упућена према Савјету министара Босне и Херцеговине.

Обавезује се Министарство правде Републике Српске да текст Приједлога Закона о измјенама и допунама Кривичног закона  БиХ достави Министарству правде Босне и Херцеговине као обрађивачу датог закона, како би исти био упућен у процедуру према Савјету министара Босне и Херцеговине и Парламентарној скупштини БиХ.

Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о раду Јавне установе „Воде Српске“ за 2014. Годину.

Влада је задужила Републичку дирекцију за обнову и изградњу да у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде изврши надзор над реализацијом мјера на санацији водопривредних објеката према Наредбама Републичког штаба за ванредне ситуације.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласноссти на Програм рада и финансијски план ЈУ Воде Српске за 2015. годину.

Влада Републике Српске прихватила је Меморандум о сарадњи у области извјештавања и размјене података између Високог судског и тужилачког вијећа БиХ, Министарства правде Босне и Херцеговине, Министарства правде Републике Српске, Министарства правде Федерације БиХ и Правосудне комисије Брчко дистрикта БиХ и овластила министра правде да
потпише овај Меморандум.

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о давању сагласности Министарству рада и борачко-инвалидске заштите за куповину стана за породице погинулих борца и РВИ у Источној Илиџи.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.