Sign In

Одржана 90. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

Влада Републике Српске донијела је данас, на 90. сједници, у Бањалуци Уредбу о измјени Уредбе о педагошким стандардима за средње образовање.

Због економских и организационих разлога, средње школе нису у потпуности

примијениле стандарде прописане овом уредбом. Из тог разлога Министарство просвјете и културе предлаже продужење рока за примјену Уредбе о педагошким стандардима за средње образовање, са пет на седам година од дана доношења Уредбе.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о спровођењу Јавног конкурса за додјелу новчаних средстава за побољшање ефикасности пословања привредних друштава и донијeла Одлуку о давању сагласности на ранг-листу привредних друштава  која су остварила право  на новчана средства  за побољшање ефикасности пословања, у укупном износу од 1.500.000,00 КМ.

На јавни конкурс пријавило се 148 привредних друштава. Услове јавног конкурса испунило је 98 привредних друштава за које је предложена подјела новчаних средстава. 50 привредних друштава није испунило услове јавног конкурса.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности Министарству индустрије, енергетике и рударства на План утрошка средстава на позицији Текући грант за реструктуирање и побољшање ефикасности рада привредних друшатава, за период 01.01-31.12.2014.- година, у износу од 1.500.000,00КМ.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о стању у области страних улагања у Републици Српској и Приједлог акционог плана за спровођење Студије о подстицању страних улагања у Републику Српску 2014.-2017. година.

Према подацима  привредних судова директне стране инвестиције у Републику Српску у периоду од 01.01. до 30.09.2014. године износе 180 мил. КМ.

Упоређујући податке за 2013. годину, у којој су директна  страна улагања у Републици Српској, према овом извору, укупно износила 136,6 мил. КМ можемо примјетити да је дошло до благог пораста страних улагања у 2014. години.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију o Протоколу о сарадњи у области пружања услуга рафтинга као туристичке дјелатности са Црном Гором.

Влада Републике Српске задужује Министарство трговине и туризма да настави са започетим активностима у области пружања услуга рафтинга као туристичке дјелатности са Црном Гором поштујући уставне надлежности Републике Српске.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о стању у предшколском васпитању и образовању у Републици Српској.

Задужују се Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство финансија да за 2015. годину обезбиједе средства за предшколско васпитање и образовање за програм за дјецу узраста пред полазак у школу (у трајању од најмање 3 мјесеца), развој и евалуацију програма предшколског васпитања и образовања, професионално усавршавање кадрова у васпитању и образовању јавних предшколских установа и набавку дијела дидактичког материјала и играчака у јавним предшколским установама у износу од 300.000,00 КМ.

Влада Републике Српске донијела је данас и Одлуку о усвајању Приједлога ребаланса финансијског плана ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске за 2014. годину, као и Одлуку о давању сагласности на Програм рада и Финансијски план ЈУ „Завода за запошљавање Републике Српске“ за 2015. годину.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.