Sign In

Одржана 19. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​​Влада Републике Српске усвојила је данас, 30.04.2015. године на 19. редовној сједници, одржаној у Бањој Луци, Нацрт стратегије унапређења социјалне заштите дјеце без родитељског старања 2015-2020. године.

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о висини и поступку остваривања права на једнократну новчану помоћ у области цивилне заштите.

Овом уредбом уређује се висина и начин остваривања права на једнократну новчану помоћ за случај када припадник цивилне заштите за вријеме организованог учешћа у извршавању задатака заштите и спасавања људи, материјалних и културних добара од опасности изазваних елементарним непогодама и другим несрећама изгуби живот или ако му наступи повреда или болест која за посљедицу има инвалидност од најмање 20%.

Сви грађани који се одлуком надлежног органа, привредног друштва или другог правног лица ангажују на извршавању задатака заштите и спасавања, имају статус припадника цивилне заштите из ове уредбе.

Једнократна новчана помоћ утврђује се у износу од 12 просјечних мјесечних плата у Републици Српској остварених у календарској години која претходи години у којој је припадник цивилне заштите из ове уредбе изгубио живот.

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о одлагању отпада на депоније.

Овом уредбом ближе се прописују услови и критеријуми за одређивање локације, технички и технолошки услови за пројектовање, изградњу и рад депонија отпада, врсте отпада које се не могу одлагати на депонији, критеријуми и процедуре за прихватање или неприхватање, односно одлагање отпада на депонију, начин и процедуре рада и затварања депоније, садржај и начин мониторинга рада депоније, као и накнадно одржавање послије затварања депоније.

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о управљању амбалажом и амбалажним отпадом и Уредбу о измјенама и допуни Уредбе о накнадама за оптерећивање животне средине амбалажним отпадом.

Влада Републике Српске је усвојила Информацију о реализацији посебног програма субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове у Републици Српској

Посебан програм субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове реализује се од 2008. године. До сада је, укључујући и последњи расписани конкурс, укупно додијељено 2288 субвенција.

Влада Републике Српске је усвојила Информацију о додјели стипендија перспективним спортистима, спортистима са инвалидитетом и потенцијалним олимпијским кандидатима.

Након спроведеног конкурса и на приједлог конкурсне комисије Министарство породице, омладине и спорта донијело је Одлуку о избору 62 перспективна спортиста, спортиста са инвалидитетом и потенцијалних олимпијских кандидата, којима се додјељује стипендија за 2015. годину и то:

- 42 стипендије перспективним спортистима,

- 10 стипендија спортистима са инвалидитетом и

- 10 стипендија потенцијалним олимпијским кандидатима.

Укупна финансијска средства која су издвојена за спортске стипендије у 2015. години износе 105.120,00 КМ.

Влада Републике Српске  прихватила је Информацију о потреби утврђивања  степена развијености Општине Станари.

Имајући у виду разлоге и показатеље  који су оправдавали оснивање Општине Станари  као и податке који су кориштени за утврђивање степена развијености Града Добој,  Општина Станари ће у 2015. години имати статус средње развијене јединице локалне самоуправе.

Влада Републике Српске је прихватила Тринаести извјештаје Републике Српске Савјету безбједности Уједињених нација.

Програмом рада Владе Републике Српске за 2015. годину предвиђено је да се, Тринаести извјештај Републике Српске Савјету безбједности Уједињених нација, разматра у II кварталу.

Република Српска наставља са дугогодишњом праксом подношења извјештаја о ситуацију у БиХ, у циљу представљања чланицама Савјета безбједности и међународној заједници, те заинтересованим странама мишљења и ставова институција Републике Српске у односу на развој догађаја у БиХ, с циљем да се чланицама Савјета безбједности Уједињених нација приближе и образложе различити ставови везани за актуелне прилике у Републици Српској и БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.