Sign In

Одржана 3. тематскa сједницa Владе Републике Српске

Објављено:

Влада Републике Српске одржала је данас у Кабинету предсједника Републике Српске, у Бањој Луци, трећу тематску сједницу, на којој је разматрала Информацију  о најзначајнијим питањима из надлежности министарстава, актуелним темама у Републици Српској и БиХ и другим текућим питањима.

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је на конференцији за новинаре, након сједнице, да Република Српска од 2005. године у свим сегментима економске политике биљежи раст, илуструјући ово чињеницом да су од тада плате полицајаца и просвејтних радника повећане за 100 одсто.

Истичући да је достигнута макроекономска, политичка и социјална стабилност, премијер Додик је навео да је у Републици Српској, због повољнијих услова за пословање, регистровано и 250 предузећа из Федерације БиХ, као и да се 80 одсто прошлогодишњих инвестиција у БиХ односи на Републику Српску.

Предсједник Владе Републике Српске додао је да је Влада на данашњој сједници донијела одлуку којом се досадашња Палата предсједника Републике Српске проглашава Палатом Републике, у којој се налази и сједиште предсједника Републике Српске.

Такође, премијер Додик је поновио да у политичком смислу Република Српска зна своју уставну позицију и да ће се ње држати у свим реформским процесима.

Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да је данашња сједница примјер хомогеног и успјешног дјеловања институција Републике Српске, те да су оне спремне за наставак активноси на европском путу БиХ.

Он је  додао да, након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, слиједи огроман посао хармонизације домћег законодавства са законодавством Европске уније.

Предсједник Кузмановић је нагласио да Република Српска доживљава „праву ренесансу“ у економско-социјалној сфери, јер постаје велико градилиште, привлачи стране инвестиције, развија привредне ресурсе, отвара велике јавне радове и смањује незапосленост.

Само за четири мјесеца ове године у Републици Српској је запослено око 10.000 лица, а берзе рада потражују још око 5.000 нових радника. Почетком године стопа незапослености била је 31 одсто, а до краја године требало би да буде сведена на 25 одсто, рекао је предсједник Кузмановић.

Наглашавајући да је дошло до побољшања животног стандарда бораца, инвалида, просвјетних, здравствених радника и полицајаца, предсједник Кузмановић је посебно истакао да се у Републици Српској у овом тренутку гради око 100 објеката просвјете и културе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.