Sign In

На 37. сједници Владе донесена Одлука о проглашењу Парка природе „Уна“

Објављено:

​​​Влада Републике Српске данас је на 37. редовној сједници разматрала и усвојила Приједлог одлуке о проглашењу Парка природе „Уна“. 

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да данашња одлука Владе о проглашењу Парка природе "Уна" представља још један одбрамбени механизам Републике Српске према властима Хрватске и намјерама да на Трговској гори на граници са БиХ у близини општине Нови Град одлажу радиоактивни нуклеарни отпад.

"Подручје које се прогласи парком природе у европском законодавству има другачији и посебан статус", рекла је министар Голић.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију најавила је да ће 27. септембра бити одржани протести на којима ће грађани који живе у сливу ријеке Уне изразити незадовољство намјером власти Хрватске да тај локалитет загаде градњом одлагалишта радиоактивног отпада.

Она је рекла да се Парк природе "Уна" у Републици Српској граничи са Националним парком природе "Уна" у Федерацији БиХ, те да обухвата 13 општина у сливу ријеке Уне у којем живи 230.000 становника.

Министар Голић је најавила да ће идуће седмице одржати састанак са министром иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игором Црнатком, прије његовог одласка на међународну конференцију о атомској енергији у Бечу, како би га упознала о свим активностима које је Република Српска предузела с циљем спречавања намјере Хрватске да изгради одлагалиште нуклеарног отпада.

"Црнадак треба још једном јавно да позове власти Хрватске да то одлагалиште изграде на локалитету који је предлагала Словенија у мјесту Врбине, на мјесту настанка тог нуклеарног отпада", истакла је она.

Министар екологије је подсјетила на све досадашње активности ресорног министарства с циљем спречавања намјера Хрватске за одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори, истичући да је тим поводом одржан низ састанака са представницима хрватских власти, међународна конференција, те засједање локалних парламената и Народне скупштине Републике Српске. Она је додала да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик први предузео кораке када је ријеч о намјераваној градњи одлагалишта нуклеарног отпада Хрватске и затражио информације од ресорног министарства, а након тога Предсједништво БиХ донијело је закључке да се то одлагалиште помјери на неку другу од понуђених седам локација.

Влада Републике Српске данас је такође разматрала и усвојила Приједлог одлуке о прихватању грант средстава Њемачке развојне банке (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW) за пројекат енергетске ефикасности у јавним зградама у износу од 10 милиона еура.

Министар Голић изразила је задовољство јер су бесповратна средства намијењена директно Министарству просторног планирања, грађевинарства и екологије Републике Српске.

"Ресорно министарство добило је највеће оцјене у спровођењу одређених међународних пројеката, због чега је Њемачка развојна банка само Влади Републике Српске додијелила ова средства", истакла је министар Голић.

Потпредсједник Владе је навела да очекује да ће ова средства бити оперативна у идућој години, а да су намијењена искључиво за енергетску ефикасност објеката, што подразумијева термоизолацију, замјену прозора и врата, расвјете и гријања.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.