Sign In

Потписан Општи уговор о реализацији пројекта изградње Термоелектране ,,Гацко 2“

Објављено:

​Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовали су данас, у Бањој Луци, свечаном потписивању Општег уговора о реализацији пројекта изградње Термоелектране ,,Гацко 2“, који је потписан са представницима China machinery engineering corporation i Emerging Markets Power Fund.

У име Владе Републике Српске, Уговор је  потписао министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, у име ,,Електропривреде Републике Српске" директор овог предузећа, Жељко Ковачевић, а у име China Machinery Engineering Corporation, Tong Zigang, потпредсједник ове корпорације, те у име Emerging Market Power Fund, Уговор је потписао Mu Yushi.

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић изразио је задовољство што је формално отворен овако важан пројекат у Републици Српској као што је изградња Термоелектране ,,Гацко 2“.

,,Овим пројектом је планирано да се изгради нова термоелектрана на подручју општине Гацко, инсталисане снаге 350 мегавата и процијењене вриједности више од милијарду КМ. За Републику Српску је јако важно да ћемо овај пројекат реализовати са кинеским компанијама, да је паратнер у реализацији овог уговора Народона Републике Кина“, нагласио је министар Ђокић.

Министар Ђокић је истакао да Република Српска и Народона Републике Кина развијају пријатељске односе, стварају атмосферу међусобног уважавања, сарадње и подршке.

,,Ово ће бити највеће инвестиција коју ће Република Српска реализовати послије рата имајући у виду да ће учесник у овом пројекту бити ,,Електропривреда Републике Српске“ и да ћемо то реализовати са кинеским партнерима“, поручио је министар Ђокић.

Он је истакао важност овог пројекта који ће значајно допринијети развоју Херцеговине.

Министар Ђокић је најавио да ће у наредном периоду бити усаглашен и потписан уговор о оснивању заједничког предузећа те да ће се интензивно кренути у активности на реализацији овог пројекта.

Према његовим ријечима, релизацију овог пројекта снажно је подржао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Министар Ђокић је изразио захвалност кинеским партнерима на указаном повјерењу.

Директор инвестиција Emerging Markets Power Fund Mu Yushi изразио је задовољство потписивањем уговора са представницима Републике Српске и нагласио да је тиме учињен један конструктиван корак.

Истичући да је за једну државу веома важан развој у области енергетике, Yushi је рекао да ће реализација овог пројекта имати велику вриједност и економски интерес за цијелу Републику Српску и за гатачку регију.

„Наше двије компаније имају богато искуство и присутне су на тржиштима централне и источне Европе. Вјерујем да ћемо, с обзиром на подршку коју добијамо од предсједника Републике Српске, у потпуности задовољити очекивања на реализацији овог пројекта“, рекао је он.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик  је навео да је Републике Српска са Кином већ реализовала пројекат изградње Термоелектране "Станари", те да се разговара о многим другим питањима, од изградње болнице у Добоју, до изградње ауто-пута од Бањалуке према Приједору, дијела ауто-пута од Вукосавља према Брчком, те од Бањалуке према Мркоњић Граду и Купресу.

,,Све су то обимни пројекти кроз које стичемо разна искуства преговарајући са кинеским компанијама. Кинески инвеститори су се показали као веома добри партнери, који желе да разумију наше околности и услове", рекао је предсједник Додик.

Предсједник Додик је подсјетио да је недавно одржан Самит 16+1 у Будимпешти, гдје су се састали представници 16 земаља југоисточне Европе, са једне, и Кине, са друге стране када су се промовисали бројни пројекити.

„Један од тих, био је и пројекат о коме данас разговарамо. Ово треба сматрати операционалном реализацијом таквих пројеката“, изјавио је предсједник.

Он се захвалио компанијама и њиховом руководству што су били добри домаћини приликом његове посјете Кини раније када се и разговарало о овом заједничком пројекту.

„Вјерујем да изградња ове термоелектране значи нову енергетску сигурност и безбједност Републике Српске, да значи обезбјеђивање дугорочног процеса експлоатације угља и производње електричне енергије на том простору. То значи и осигурање нових радних мјеста“, истакао је предсједник Додик.

Подсјећајући да је технолошки вијек старе ТЕ Гацко при крају, предсједник Српске је нагласио „да је крајње вријеме да се упутимо у изградњу новог објекта“ који ће обезбиједити сигурност како енергетску тако и у смислу радних мјеста.

„Кинеска страна је по овом питању била врло сусретљива и разумијела је услове у којим се налазимо. Увјерен сам да ће реализација Пројекта почети брзо. Наравно, има детаља које морамо још усаглашавати“, појаснио је Додик.

Предсједник је поручио да је овај пројекат потврда опредјељења власти Републике Српске да оспособи електропривреду, те да гради нове капацитете примарног карактера.

„Такође се инсистира се на томе да нова техниологија, која буде овдје уграђена, одговара свим европским стандардима. Увјерили смо се у Станарима да то кинеска страна може да обезбиједи“, изјавио је предсједник Додик.

Предсједник Додик се захвалио кинеском државном руководству што, како каже, третира Републику Српску са становишта интереса за развој и подстицај предузећима из Кине која се овдје лоцирају на високом нивоу.

„То нам даје гаранцију да ће се у наредном периоду реализовати пројекти у вези са примарном производњом електричне енергије, те да ћемо ријешити питање регулације изградње ауто-путева“, истакао је предсједник Додик честитајући на крају матичном предузећу Електропривреди Републике Српске и Влади на потписаном Уговору.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.