Sign In

Влада Републике Српске утврдила више законских рјешења из области финансија, локалне самоуправе и високог образовања

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 8. сједници, у Бањалуци, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона  о друштвима за осигурање, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету као и Нацрт Закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама. 

Министарка финансија Зора Видовић изјавила је да је Влада Програмом економских реформи Републике Српске за 2019-2021. годину предложила мјере и правце развоја привреде Српске те као приоритете навела подизање конкурентности привреде као и смањење сиве економије.  

Министарка Видовић је рекла да је Влада измијенила Закон о фискалним касама у смислу повећања казни и дефинисања новчане казне као замјене за затварање објекта.

,,Утврдили смо казне од 10.000 КМ до 20.000 КМ за неиздавање фискалног рачуна. Ако се казна плати у року од 48 сати , неће доћи до затварања објекта. У супротном, биће затворен 30 дана, а не 15 дана као што је било прописано до сада.  За поновљени прекршај предвиђена је дупло већа казна, односно затврање објекта на 60 дана",  појаснила је министарка Видовић. 

Она је истакла да се овим законским рјешењем жели умањити ниво сиве економије, што подржава и пословна заједница.

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит, који има за циљ, како је рекла министарка Видовић, растерећење привреде, предвиђено је да пореска основица буде умањена 100 одсто за улагања у опрему и постројења.

Предложене измјене и допуне Закона о друштвима за осигурање, о којима је било ријечи на данашњој сједници Владе, имају за циљ и усклађивање овлашћења и стандарда надзора са општим принципима и најбољом међународном праксом надзора над друштвима за осигурање, у складу са прописима Европске уније и препорукама ФСАП мисије, а ради веће заштите интереса осигураника и инвеститора.

Према ријечима министарке Видовић, измјенама је предложено, између осталог, да се: додатно унаприједи корпоративно управљање кроз подјелу одговорности функције директора на најмање два извршна директора и лиценцирање свих чланова управног одбора, да се уведе одбор за ревизију, као обавезан орган у друштву за осигурање.

Предложено је постепено повећање износа оснивачког капитала, повећање заштите осигураника кроз изузимање од принудне наплате средстава која служе за покриће математичких резерви, те прецизирање поступка ванредне управе.

Министарка финансија је рекла да је на сједници утврђен и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету.

Овим законским рјешењем предлажу се додатне норме с циљем олакшања пословања привредних субјеката и унапређења спровођења поступка принудне наплате потраживања на новчаним средствима ради веће заштите повјерилаца.

У складу са међународним стандардима и Директивама Европске уније, ради брже и лакше идентификације рачуна дужника у пореском и извршном поступку, као и другим судским поступцима, предложено је успостављање Регистра рачуна физичких лица, као јединствене електронске евиденције и централне базе података о отвореним новчаним рачунима физичких лица у банкама.

Нацртом закона је прописано како и који подаци се уносе у Регистар рачуна физичких лица, а њима неће бити обухваћени подаци о стању и промету по рачунима. Наведени подаци неће бити јавно доступни, а АПИФ, као овлашћени субјект који успоставља и води регистар дужан је да примјењује прописе којима се уређује заштита личних података, те да у оцјени оправданости захтјева тражиоца података за увид у регистар поступа у складу са Закономо општем управном поступку.

Министарка Видовић истакла је да је Влада Републике Српске данас донијела закључак према којем је одобрила 50.000 КМ Бихаћу за рјешавање питања миграната у том граду.

Влада Републике Српске данас је утврдила и неколико законских рјешења из области управе и локалне самоуправе - Приједлог закона о граду Градишка, Приједлог закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске и Нацрт закона о измјенама Закона о локалној самоуправи.

Влада је усвојила и Информацију о окончању активности на електронској размјени података у сврху одређивања ЈМБ новорођеној дјеци, пријаве чињенице смрти и промјене презимена.

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић је рекла да се Приједлог закона о граду Градишка упућује у Народну скупштину Републике Српске на разматрање како би добили осми град у Републици Српској.

„Када говоримо о Нацрту Закона о локалној самоуправи, ријеч је само о промјени једног члана односно о продужењу рока за усклађивање три запослена на 1000 становника", рекла је министар Решић и подсјетила да је тај рок требало да истекне 30. јуна 2019. године.

Према утврђеном измјенама Нацрта закона о локалној самоуправи, рок за усклађивање броја запослених продужен је до 30. јуна 2021. године, а разлог за продужење је немогућност јединица локалне самоуправе да ускладе број запослених у законом прописаном року.

Министар Решић је истакла да је ресорно министарство крајем прошле године утврдило да се ситуација у вези са усклађивањем запослених у локалним администрацијама у односу на 2016. и 2017. годину значајно поправила.

„Поједине локалне заједнице још увијек имају одређене вишкове. Међутим, имамо десетак заједница које су врло близу или на оптималном нивоу, нпр. Дервента која би данас могла да запосли додатна 24 лица, затим Приједор, Мркоњић Град, Лакташи", нагласила је министарка Решић и поручила да већина локалних самоуправа у Републици Српској настоји да усклађује број запослених у складу са Законом и да се у том смислу сви крећу у позитивном правцу.

Говорећи о Информацији о окончању активности на електронској размјени података у сврху одређивања ЈМБ новорођеној дјеци, пријаве чињенице смрти и промјене презимена, министарка Решић је подсјетила да је ресорно министарство 2017. године радило анализу о поребном времену за добијање матичног броја за новорођено дијете.

„Тадашњи закон је прописао норму 15 дана, а реални живот је показао до 20 дана што смо оцијенили поражавајућим. Прошле године смо промијенили Закон о матичним књигама, обавезали све службе да морају службеним и електронским путем размијењивати податке", појаснила је министарка и додала да су у октобру 2018. године, заједно са Министарством унутрашњих послова, направили начин и веб портале за размјену података.

Она је подсјетила да се нови систем примјењујуе од 21. децембра прошле године нагласивши да се на основу прве анализе утврдило да се стање у тој области значајно унаприједило.

„Сада се матични број добије у реалном времену, за нешто више од два сата или предате захтјев данас, а добијете сутра или евентуално крајем дана", рекла је министарка и истакла да за ову измјену односно унапређењи сервис за грађане, Влада није морала да издваја додатна средства.

Министарка Решић је саопштила да је од 21. децембра 2018. године до данас електронским путем обављено више од 3368 услуга електронским путем, од којих се 1019 односилo на одређивање ЈМБ дјеци, 414 на промјену презимена након закључења брака и 1935 обавјештења о смрти.

Влада Републике Српске утврдила је по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о високом образовању, којим је прописано да је продужен рок за окончање студија до краја ове, односно наредне године за студенте који су уписани на додипломске студије и стекли статус апсолвента у 2017/2018. академској години.

"Имао сам прије 15 дана састанак са студентима који су студије уписали по старом закона о универзитетима. Резултат тог састанка јесте Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о високом образовању", рекао је министар Рајчевић.

Он је навео да студенти који су уписали постдипломске студије могу их окончати до краја ове, односно наредне године, а докторанди до 30. септембра 2022. године.

​Министар Рајчевић је рекао да је Влада Републике Српске данас разматрала Приједлог рјешења о давању сагласности на закључење Меморандума о сарадњи у области технолошког развоја и дигитализације између Владе Републике Србије и Владе и Информацију о потреби обезбјеђивања простора за смјештај Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.