Sign In

Актуелни час у Народној скупштини Републике Српске

Објављено:

Предсједник Владе  Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас, у Народној скупштини Републике Српске, да Влада Републике Српске у овој години за запошљавање и самозапошљавање планира да издвоји 12 милиона КМ.

"Посредством Републичког завода за запошљавање креиран је Акциони план за запошљавање. Јавни позив за аплицирање је расписан, а могу се пријавити борачке категорије и млади", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић, одговарајући на посланичка питања.

Предсједник Владе нагласио је да је за пројекат суфинасирања запошљавања предвиђено пет милиона КМ за поврат пореза и доприноса фирмама који запосле младе.

"За дјецу погинулих бораца и ратне војне инвалиде смо за самозапошљавање предвидјели три милиона КМ, а пријавило се 1.200 демобилисаних бораца и 120 дјеце погинулих бораца", додао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Да би испунили све те захтјеве, потребно је 14 милиона КМ и Влада ће одборити додатна средства како би ријешили све те захтјеве, нагласио је предсједник Владе.

Он је рекао да је данас почела испорука плавог дизела за пољопривреднике, да се на први позив пријавило 1.750 газдинства, а субвенција износи 0,50 фенинга по литри.

"Измирене су обавезе за прошлу годину према пољопривредним произвођачима, али и исплаћено седам до осам милиона КМ за ову годину. За прољетну сјетву смо субвенционисали 50 одсто сјеменског материјала из домаће производње", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у Народној скупштини одговарајући на посланичка питања.

Када је ријеч о реализацији инфраструктурних пројеката у Бањалуци, предсједник Владе Радован Вишковић је поновио да ће Влада посредством јавних предузећа реализовати пројекте чија је вриједност виша од 50 милиона КМ.

"Разговарао сам и са градоначелником Бањалуке о овоме. У Бањалуку ће улагати `Путеви`, `Електропренос БиХ`, `Воде Српске`...", каже предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је навео да ће и у Херцеговини ће бити реализовани значајни пројекти, а ријеч је о изградњи вјетроелектрана и соларних електрана.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је посланицима у Народној скупштини да је фабрика глинице "Бирач" у Зворнику, односно "Алумина" од стратешког значаја за Републику Српску и да је производња Фабрике већа од 200 милиона КМ и намијењена извозу.

"Прошлу годину су радили позитивно и имали више од пет милиона КМ добити, а број запослених је виши од 1.500. Привредни суд пресудио је у корист `Алумине` што значи да су хипотеке биле незаконите. То даје простор за даљи развој и Фабрика више није угрожена", рекао је предсједник Владе.

Говорећи о усвајању закона о испитивању поријекла имовине, предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да је Влада утврдила Нацрт.

"Било је планирано да законско рјешење буде разматрано на овој скупштинској сједници. Цијенећи епидемиолошку ситуацију и да би била озбиљна посланичка расправа, процијенили смо да не треба да расправљамо о нацртима. Закон је спреман и биће разматран на наредној редовној сједници", објаснио је предсједник Владе Радован Вишковић.

Он је истакао данас у Народној скупштини да је Република Српска до данас уплатила 20 милиона КМ за набавку разних типова вакцина против вируса корона, те је додао да је рекао да је Република  Српска уплатила 500.000 вакцина, колико је потребно за вакцинисање око 50 одсто становништва.

"У овом моменту када саберемо све што смо сами набавили и што добијамо донацијама до краја овог мјесеца очекујемо да имамо заокружено око 100.000 доза вакцина за 50.000 становниика", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске навео је да је око седам милиона КМ дато кроз систем Ковакса у коме је наручено 400.000 доза за 200.000 људи.

"Прве количине смо добили и стављају се данас у употребу. Добили смо и сагласност за употребу вакцине `Астра Зенека`, а дошло је нешто и `Фајзер` вакцина...", навео је предсједник Владе Радован Вишковић и рекао да је Република Српска преко Ковакса до сада добила око 16.000 вакцина.

Предсједник Владе истакао је да је Република Српска путем самосталне набавке од руских произвођача наручила 400.000 доза "спутњика ве" и до сада добила 42.000 доза.

"До краја седмице очекујемо испоруку 25.000 до 30.000 доза ове вакцине", рекао је предсједник Владе Републике Српске одговарајући на посланичка питања током "Актуелног часа".

Предсједник Владе напоменуо је да Република Српска у борби са вирусом очекује и одређене количине донираних вакцина из Турске, али и Кине.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је Влада преко Компензационог фонда за подршку здравству Републике Српске у прва три мјесеца ове године уплатила 40 милиона КМ.

"Док год је вирус корона ту, Влада ће апсолутно пратити и помагати здравствени сектор Српске, те омогућити лијечење свих грађана", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић у Народној скупштини.

Он је подсјетио да је од почетка пандемије грађанима обезбијеђена бесплатна здравствена услуга без обзира на то да ли имају осигурање.

"Имамо довољно заштитне опреме, трудимо се у набавци вакцина, проширујемо капацитете за лијечење и то ћемо наставити у борби са пандемијом", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић одговарајући на посланичка питања током "Актуелног часа".

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да Влада жели да јавна предузећа послују одговорно и доносе што веће уплате у буџет Републике Српске, те је додао да је Влада формирала одговарајуће тијело за ревизију рада и пословања јавних предузећа.

"Ових дана се подносе завршни рачуни и знаћемо стање тих фирми. Рад јавних предузећа треба да буде значајније контролисан и то од тима формираног при кабинету предсједника Владе Републике Српске. Намјера нам је да пословање наших јавних фирми ставимо под контролу и имамо знатно веће уплате у буџет, те поштенији и одговорнији рад свих јавних предузећа", каже предсједник Владе Радован Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да би сви неодговорни и неуспјешни директори без обзира на политичку партију требали да буду позвани на одговорност, те да су јавне фирме у прошлој години по питању пореза и доприноса у буџет уплатиле 780 милиона КМ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да треба јачати и развијати намјенску индустрију Републике Српске и путем сарадње са Србијом и потребама њене војске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.