Sign In

Одржана 6. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 6. сједници, у Бањалуци, Нацрт закона о ликвидационом поступку. Овим законом се уређује ликвидациони поступак који се спроводи над правним лицима пред надлежним судовима у Републици Српској.

Закон о ликвидационом поступку у примјени је од 2002. године, није мијењан, нити допуњаван од дана доношења. Министарство правде Републике Српске, као овлаштени обрађивач овог закона, примило је Иницијативу Привредне коморе Републике Српске и окружних привредних судова у Републици Српској, да је потребно приступити измјенама и допунама овог закона, односно доношењу новог закона. Наиме, главни разлог за доношење новог за​кона је потреба да се ликвидациони поступак учини ефикаснијим и бржим, те економичнијим са што мањим трошковима.  


Влада Републике Српске прихватила је Информацију о примјени Правилника о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе у Републици Српској. Влада је сагласна да се, из Буџета Министарства управе и локалне самоуправе за 2019. годину, издвоје средства у износу од 300.000,00 КМ, за суфинансирање пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о утврђивању основице и коефицијента висине исплате мјесечних примања за 2019. годину предвиђених Законом о заштити цивилних жртава рата, Одлуку о висини основице за обрачун примања за 2019. годину предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске, Одлуку о висини основице за обрачун годишњег борачког додатка за 2018. годину, те Одлуку о висини основице за обрачун мјесечног борачког додатка за 2019. годину.
​​Основице за обрачун примања из области борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата за 2019. остају непромијењене у односу на претходну годину.

Влада Републике Српске усвојила је Акциони план за примјену Конвенције Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици у Републици Српској у периоду 2019-2020. година, као и Акциони план за унапређење положаја жена на селу у Републици Српској за период 2019-2020. година.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о сарадњи Министарства просвјете и културе са невладином организацијом Save the Children (за сјеверозападни Балкан). Влада је овластила министра просвјете и културе Републике Српске да потпише Меморандум о разумијевању са овом организацијом.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о преносу права својине на непокретности на општину Рудо. Ријеч је о земљишној парцели чија права својине Влада Републике Српске преноси на општину Рудо. На парцели је планирана изградња вјерског објекта - православног  храма.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.