Sign In

Одржана конференција за медије након 116. сједнице Владе Републике Српске

Објављено:

Влада Српске усвојила је данас Уредбу о поступку додјеле подстицаја за директна улагања за шта је обезбијеђено четири милиона KМ, у намјери да се подрже привредни субјекти док се суочавају са отежаним условима пословања због утицаја пандемије корона корона, изјавио је министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

Након данашње сједнице Владе, министар Петричевић је прецизирао да ће реализација ове уредбе, дијелом бити подржана и средствима Свјетске банке и Међународне банке за обнову и развој, истичући да ће бити подржана област прерађивачке индустрије.

Он је истакао да је износ подстицаја од 50.000 до 100.000 KМ, те да ће јавни позив бити расписан у наредних 15 дана и биће отворен 30 дана.

Министар Петричевић је нагласио да је Влада Републике Српске утврдила Приједлог стратегије развоја малих и средњих предузећа Републике Српске од 2021. до 2027. године која је усклађена са европским актима.

"Усвајање овог документа важно је и ради надлежности које Српска има у овој области", рекао је министар привреде и предузетништва Републике Српске.

Он је навео да је Влада усвојила Информацију о иницијативи за измјену правилника о примјени Закона о порезу на додату вриједност, јер је у фебруару усвојен Закон о слободним зонама.

"Циљ је да буде омогућено ослобађање плаћања пореза за енергенте који се користе у слободним зонама", рекао је министар Петричевић. 

Истовремено, Влада Републике Српске данас је основала и Јавну установу Центар за развој и унапређење кинематографије Републике Српске.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић нагласила је да се, оснивањем овог центра, рјешава статус домаће кинематографије.

"Оснивањем Центра желимо да подржимо домаће аудио-визуелно дјело, сарадњу са страним продукцијама, те израду стратешких докумената и развојних програма", рекла је министар Тривић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.