Sign In

Министар Гашић: Од понедјељка дозвољен рад фризерима и козметичарима

Објављено:

​Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је данас у Бањалуци да је Републички штаб за ванредне ситуације одлучио да се од понедјељка, 29. марта, дозволи рад фризерима и козметичарима.

Она је рекла да ће од истог датума бити дозвољен рад апотека које се налазе унутар тржних центара.

Министар трговине и туризма је истакла да број лица у возилима јавног превоза не може бити већи од регистрованих мјеста за сједење.

"Биће дозвољена и достава хране и пића до 22.00 часа", рекла је министар Гашић.

Она је навела да настава у основни и средњим школама, као и на високошколским установама, остаје организована на даљину до 5. априла.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да се и даље погоршава епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона, али да мјере које су предузете дају одређени ефекат.

"Циљ је стабилизација броја позитивних лица на дневном нивоу, што ће умањити број хоспитализованих и смањити притисак на здравствени систем", рекао је Зељковић.

Према његовим ријечима, процентуални однос, када се говори о позитивним случајевима на дневном нивоу, просјечна вриједност у току посљедња четири дана је била око 40 одсто позитивних лица на укупан број тестираних, што је више него претходне седмице.

"Када анализирамо податке, у седмици од 8. до 14. марта и од 15. до 22. марта, у односу броја позитивних лица, видимо да се они крећу на 34 одсто увећања. Када поредимо са ова четири дана и пројекцијом до понедјељка, повећање максималног броја позитивности биће 19 одсто", рекао је он.

Он је нагласио да то значи да је укупан број позитивних лица порастао за 19 одсто, што говори да постоји стагнација раста броја позитивних случајева.

"С обзиром на ове податке, можемо рећи да резултате већ дају појачане контроле између 8. и 14. марта, али и подизање свијести о тренутним епидемиолошким мјерама и увођење додатних рестриктивнијих мјера", навео је он.

Зељековић је рекао да ће се настава и даље одвијати на даљину, јер је циљ да се смањи број окупљања.

"Угоститељски објекти и даље имају забрану рада који иду у правцу реципрочне вриједности са другим пословном субјектима, односно да имамо умањен број окупљања и што мањи контакт међу особама", рекао је он.

Зељековић је нагласио да је циљ да буде стабилизован број позитивних лица на дневном нивоу, што ће довести до смањења броја особа које су хоспитализоване у здравственим установама у Српској, гдје је такође пораст лица на дневном нивоу.

"Здравствени радници трпе огроман притисак када говоримо о пацијентима који на дневном нивоу прођу кроз амбуланте на примарном и секундарном нивоу. Одређени број тих грађана захтијева да буде хоспитализован. Примјер имамо из Универзитетског клиничког центра Српске гдје је трећина свих прегледаних пацијената који захтијевају хоспитализацију", навео је он.

То говори, истакао је Зељковић, да је потребно што прије стабилизовати број позитивних лица на дневном нивоу да би се смањио број хоспитализација.

"Када смањимо број позитивних случајева на дневном нивоу, за 10 до 15 дана биће смањен и број хоспитализација. Због тога је важно да грађани схвате да све мјере које су на снази имају за циљ да се, поред смањења контаката, смањи и могућност заразе и броја позитивних лица на дневном нивоу", појаснио је он.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.