Sign In

Влада Републике Српске одобрила седам приоритених пројеката и утврдила више законских рјешења и планских докумената

Објављено:

​Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањој Луци, 13. редовну сједницу, на којој је утврдила више законских рјешења и планских докумената.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић изјавио је на конфернцији за новинаре да је Влада Републике Српске данас утврдила Приједлог закона о заштити од нејонизујућих зрачења, који је у складу са развојем савремених технологија.

,,Новина коју овај Приједлог закона доноси је потпуно регулисање оптичког и ултравиолетног зрачења,а односи се на соларијуме. Биће забрањео коришћење соларијума лицима млађим од 18 година, што је пракса и у Европској унији и земљама у окружењу. Овим дајемо добар одговор на превенцију малигнитета, прије свега малигнитета коже“, поручио је министра Шеранић.

Министар здравља и социјалне заштите навео је да овај закон дефинише и низ других тема које се односе на регулисање ове области.

Министар Шеранић је нагласио да је Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, који је утврђен на данашњој сједници, регулисано питање примања личних инвалиднина за цивилне инвалиде.

Према његовим ријечима, овим законом ће бити дефинисане и дознаке које иду за лица која су на хемодијализи.

Он је навео да је Влада утврдила и два планска документа, а то су Нацрт Стратегије за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској (2019-2029 године) и Нацрт стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Српској за период од 2019. до 2028. године.

Нацрт Стратегије за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској (2019-2029 године), према ријечима министра Шеранића, уклапа се у активности које Влада Републике Српске сроводи с циљем унапређења демографске слике и развоја демографске политике у Републици Српској.

Он је навео да ова стратегија има три општа циља, а као врло важан издвојио је први циљ који се односи на планске активности када је ријеч о планирању породице, са аспекта заштите трудница, породиља и новорођене дјеце.

,,Стратегија обухвата и заштиту репродуктивног здравља. У тестној фази је портал који ће бити на страници Института за јавно здравство, а који се односи на доступност информација по питању заштите сексуалног и репродуктвног здравља,прије свега омладине“ рекао је министра Шеранић, истичући да ће тај портал бити добар канал комуникације са младима.

Говорећи о Нацрту стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Српској за период од 2019. до 2028. године, министар Шеранић је навео да ова стратегија има 10 циљева који се, између осталог, односе на социјални стратус, здравствену заштиту и превенцију насиља над старијим лицима.

,,Сви навдени документи биће просљеђени на разматрање у Народну скупштину Републике Српске“, закључио је министар Шеранић.

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о реализацији приоритетних пројеката, за шта ће бити издвојено 6.650.000,00 KM.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је да је ријеч о седам пројеката које покрива ово министарство.

„Два пројекта се односе на научно-технолошки развој, а пет на област дигитализације“, прецизирао је министар Рајчевић.

Представљајући пројекат „Програм преквалификације високообразованих незапослених лица“, министар Рајчевић је истакао да је ово пилот пројекат, први овакве врсте у Републици Српској.

„У току 2019. године, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање планира да кроз један интензиван петомјесечни програм обуке, лица суфицитарних занимања, која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање, преквалификује у правцу основних ИКТ вјештина“, рекао је министар Рајчевић и додао да је ријеч о професорима географије, историје, правницима, економистима, те свима онима који тренутно имају потешкоће да нађу запослење.

Он је појаснио да ће се пројекат преквалификације одвијати у сарадњи са Иновационим центром Бањалука, посредством којег ће се одржавати обуке, те да ће за реализацију овог програма бити издвојено 300.000 КМ за 100 полазника.

„Очекујемо да ћемо у четвртом кварталу ове године имати обучену висококвалификовану радну снагу која ће моћи да пронеђе запослење код домаћих послодаваца, а то су прије свега домаће ИКТ компаније“, рекао је министар Рајчевић.

Он је истакао да је програм преквалификације заснова на егзактним истраживањима и подацима, према којима у бањалучкој регији тренутно постоји дефицит од 1500 кадрова из ове области.

„Пратићемо стопу реализације овог пројекта. Били бисмо задовољни да 60 или 70 одсто полазника нађу запослење у неком догледном времену након ове обуке“, рекао је министар Рајчевић и најавио да се планира наставак овог програма и проширивање квоте полазника.

Министар Рајчевић рекао је да се у оквиру Министарства покреће Пројекат „Нова линија суфинансирања научноистраживачких пројеката“, чија ће реализација бити заснована на сарадњи неучноистраживачке и пословне заједнице.

Према његовим ријечима, за ову линију биће издвојенa средства у износу од 250.000 КМ, која ће бити расподијељена за пет конкретних пројеката од по 50.000 КМ.

„За разлику од досадашњих начина суфинансирања, гдје смо имали више пројеката са нижим износима, сада први пут смањујемо број пројеката, како бисмо повећали износе и добили што конкретније резултате ових истраживања“, објаснио је министар Рајчевић.

Он је истакао да за суфинансирање пројеката могу аплицирати само конзорцијуми, састављени од научника-истраживача и представника пословне заједнице.

„За науно-истраживачку заједницу ти резултати ће се огледати у чињеници да ће научници-истраживачи моћи да објављују своје научне радове у домаћим и страним релевантним часописима, а пословна заједница ће, по први пут, имати могућнст да комерцијално експлоатише резултате тих истраживања и да на њима гради нове послове моделе“, објаснио је министар Рајчевић и рекао да ће од успјеха овог пројкета зависити његово проширење у наредним годинама.

Говорећи о пројекту “RS.WIFI4ALL”, министар Рајчевић је објаснио да је ријеч  о увођењу бесплатног „вај-фај“ сигнала на јавним мјестима где се окупља већи бројм људи. Према његовим ријечима, у овој, првој, фази, планирано је увођење бесплатног „вај-фај“ сигнала на локацијама у Бањалуци и Источном Сарајеву.

„Циљ је да интернет дође до што већег броја грађана у Републици Српској, како би они у будућем систему електронске управе могли да обављају послове са органима републичке управе“, рекао је министар Рајчевић.

Он је саопштио да је одобрен и пројекат „Платформа „еСандуче“, чиј је циљ креирање платформе путем којег ће сваки грађанин и пословни субјект у Републици Српској моћи креирати сопствено јединствено „поштанско сандуче“ за комуникацију са системом еУправе.

Према ријечима министра Рајчевића, одобрен је и пројекат Апликативни софтвер за систем обједињене наплате (СОН) - Пилот пројекти у домену паметних градова (Smart City), који треба да омогући брз и ефикасан процес обједињеног обрачуна и наплате комуналних услуга електронским путем у локалним заједнцама.

Министар Рајчевић представио је и пројекат „Е-беба - одређивање ЈМБ за новорођенчад“, чији је циљ да се родитељима новорођенчади омогући лакши упис дијетета у матичну књигу рођених, да добију здравствено осигурање за бебу и да се олакша процедура пријављивања дјетета.

„Имамо и пројекат Промоција STEM-а (Science Technology Enineering Mathematics) едукације у Републици Српској у циљу креирања послова будућности, гдје ћемо настојати да проширимо мрежу STEM центара у Републици Српској, како би STEM едукација била равномјерно доступна младима“, рекао је министар Рајчевић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.