Sign In

Ако су се ујединили послодавци и синдикат, нека на Економско-социјалном савјету усвоје одлуку о минималцу

Објављено:

Ако су се ујединили послодавци и синдикат, како каже предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић, Влада Српске их позива на сједницу Економско-социјалног сaвјета да донесу одлуку о најнижој плати, регресу и топлом оброку, и та одлука коју донесу биће прихватљива за Владу, поручили су из Владе.

"Нејасно је шта Марић у својој објави на друштвеним мрежама поручује по питању уједињења синдиката и послодаваца, чему је, како наводи, допринијела одлука Владе Републике Српске о износу најниже плате у Српској, посебно са аспекта јер послодавци траже да у плату буду урачунати топли оброк и регрес, а Марић је бар до данас изјављивао супротно", речено је из Владе на упит Срне да прокоментаришу писање Марића на друштвеним мрежама да је одлука Владе о износу најниже плате у Српској ујединила синдикат и послодаваце.

Из Владе питају да ли ова објава на друштвеним мрежама значи да је синдикалац Марић одустао од претходних ставова које је заступао?

Из Владе су подсјетили да је Закон о платама запослених у органима управе Републике Српске, којим су топли оброк и регрес уврштени у плату, донесен 2007. године, у вријеме када је и Марић био активан у синдикату, а неколико година касније и један од синдикалних вођа.

"Поставља се питање зашто је чекао готово 17 година, и у тренутку када Република Српска трпи највише притиске, да покрене ово питање и укључи са својим активностима", навели су из Владе.

Такође, у Влади су подсјетили да су поједини синдикални представници потврдили у медијима да су из појединих амбасада били позивани и добијали инструкције како и када и на који начин да се укључе и почну правити притиске на институције Републике Српске.

У Влади су истакли да поједини синдикални представници објаве на друштвеним мрежам користе како би сачували своје привилегије и примања која су код појединих синдикалних вођа већа од примања министара и предсједника Владе Републике Српске, па је јасно да је ово начин да се боре за своје привилегије и примања, а не за радничка права на која се у јавности позивају.

"У претходном периоду Влада Републике Српске креирала је и доносила одлуке којима је повећавала плате радника у Републици Српској, значајно су у неколико наврата повећане плате, пензије и проширен обим и уведена одређена права у области социјалне заштите, по чему се Република Српска издваја од свих у региону".

Марић је на друштвеној мрежи "Икс" објавио да ће одлуке Владе у вези са минималцем и "двоструким аршинима које исказује према 55.000 радника чији послодавац је Влада", ујединити буџетске синдикате и пословну заједницу.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.