Sign In

Одржана 70. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас, у Бањалуци, 70. сједницу, на којој је разматрао епидемиолошку ситуацију у Републици Српској, те констатовао да је погоршана епидемиолошка ситуација у Бањалуци, Бијељини, Требињу и Источном Сарајеву.

Сходно епидемиолошкој ситуацији, Републички штаб продужио је досадашње мјере за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID 19) у Републици Српској до 18. 03. 2021. године. 

Републички штаб за ванредне ситуације данас је издао наредбу градским и општинским штабовима за ванредне ситуације у градовима и општинама гдје је погоршана епидемиолошка ситуација, да хитно преузму све мјере из своје надлежности по питању сузбијања ширења вируса корона и да о томе, у наредних 48 часова, обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације.

Републички штаб за ванредне ситуације у наредних неколико дана организоваће састанке са свим командантима градских и општинских штабова за ванредне ситуације на којима ће они извјестити Републички штаб о преузетим мјерама и активностима на сузбијању пандемије вируса корона на теритoрији општина и градова.

Републички штаб за ванредне ситуације данас је издао и наредбу Стручном оперативном тиму (СОТ) да интензивира свој рад сходно погоршању епидемиолошке ситуације у Републици Српској. Ово се односи на стално засједање, прикупљање извјештаја од градских и општинских штабова, анализирање и припремање информација, те редовно извјештавање Републичког штаба за ванредне ситуације.

У претходних 24 часа, у Републици Српској на вирус SARS-CoV-2 је тестирано 1.188 узорака, а инфекција је потврђена код 407 лица (34% од тестираних).

Највећи број лица чија је инфекција SARS-Cov-2 потврђена PCR тестирањем је у групи лица од 30-49 година живота. 

У Републици Српској, закључно са данашњим даном, потврђени случајеви инфекције SARS-CoV-2, регистровани су у 62 локалне заједнице.

Укупан број лица смјештених у болнице на данашњи дан је 731, од тога у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 302, а у осталим болницама 429. 

На респиратору је 65 лица (37 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 28 у осталим болницама).

Све закључци Штаба објављени су на порталу Владе Републике Српске, на почетној страни, у секцији Републички штаб за ванредне ситуације - Акти.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.