Sign In

Саопштење за јавност

Објављено:

Влада Републике Српске није ни другим ребалансом Буџета, нити планира Буџетом за 2021. годину умањити средства намијењена за развој и подршку науци у Репувблици Српској.

Поједини медији, извјештавајући о другом ребалансу Буџета Републике Српске, који је био пред народним посланицима у Народној скупштини Републике Српске, искористили су вијест да представе умањење по одређеној ставци као умањење подршке развоју науке и научним остварењима.

Овом приликом истичемо да је 900.000КМ, колико је другим ребалансом на тој ставци умањење настало због активности које подразумијевају мобилност, а које нису могле бити реализоване због појаве пандемије вируса корона у Републици Српској, као што су програм одржавања научних скупова у Републици Српској, као и програм међународне научноистраживачке сарадње – учешће истраживача на научним скуповима у иностранству, долазак страних научника по позиву и научно усавршавање у иностранству, с обзиром на стриктна и дугорочна ограничења кретања и окупљања.

Умјесто активности које објективно нису могле бити реализоване, дио финансијских средстава (укупно 900.000 КМ) је преусмјерен за високошколске установе, као трансфер у вези ослобађања од школарина за све редовне студенте, према одредбама Закона о високом образовању Републике Српске.

Одређене планиране активности нису у потпуности реализоване, што не значи да је дошло до дугорочне промјене стратегије Владе, него прилагођавања конкретној ситуацији у текућој години.

Подстицаји за студенте дефицитарних занимања нису смањени, студенти остварују своја права као и у протеклом периоду по овом основу. Према Закључку Владе, студијски програми математике и физике су одређени као дефицитарни и сви студенти на јавним високошколским установама су овај подстицај добили и у текућој години.

У складу са опредјељењима, Влада Републике Српске наставиће и у наредној години да подржава како дефицитарна занимања, тако и сваки научно-технолошки ангажман.

Влада Републике Српске пружиће и осигурати подршку нашим младим научницима, попут Небојше Ђурића да доприносе научном развоју и оспособљавању младих генерација у Српској. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.