Sign In

Реакција Владе Републике Српске на данашњу изјаву предсједника Владе ФБиХ Нермина Никшића

Објављено:

Није тачна објава једног федералног портала у којој се преноси изјава премијера Федерације БиХ Нермина Никшића да је дошло до договора по питању власничког удјела на пројекту хидроелектране "Бук Бијела" да Србији припадне 50 одсто, а Српској и ФБиХ по 25 одсто.

Наиме, поменуте могућности расподјеле власничког удјела - Србија 50 одсто, Српска и ФБиХ по 25 одсто, о којима је говорио Никшић, односе се на евентуалну могућност расподјеле власништва, али за пројекат "Средње Дрине".

Пројекат "Средње Дрине" односи на локацију од Бајине Баште до Зворника, гдје је ријека Дрина граница, а ту је апсолутно равноправан партнер и Република Србија, тако да на ту тему са "Електропривредом Србије" и руководством Србије није разговарано.

Недавно је разговарано је о могућој евентуалној расподјели власничке структуре за пројекат "Средње Дрине". Важно је истаћи да, с обзиром на то да је ту Дрина граница, о власничкој структури нити расподјели не могу се озбиљни разговори водити без учешћа Србије.

Пројекат "Бук Бијела" граде електропривреде Српске и Србије, и то Србија 51 одсто - Српска 49 одсто, он обухвата хидроцентрале Фоча и Горњи Паунци и ти радови су већ отпочели, али ту ФБиХ није укључена нити ју је могуће укључити у тај пројекат.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.