Sign In

Делегација Владе Републике Српске разговарала са Унијом удружења послодаваца о радном тексту Закону о раду

Објављено:

​Делегација Владе Републике Српске разговарала је данас у Административном центру са предстваницима Уније удружења послодаваца Републике Српске о радној верзији Закона о раду.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић оцијенио је састанак конструктивним и корисним за дијалог о изналажењу најбољег текста закона.

„Они су дали примједбе на понуђени радни текст, радну верзију. Те примједбе су евидентиране, прихваћене од стране мојих сарадника. Ми ћемо, ових дана,  сјести, заједно са стручним људима из Уније послодаваца и министарства рада и борачко инвалидске заштите, анализирати те примједбе и отклонити техничке недостатке у понуђеном радном тексту материјала“, рекао је министар Савановић.

Министар Савановић је истакао да се наставља сарадња са Унијом удружења послодаваца, да се очекује састанак са представницима Савеза синдиката Републике Српске, а све с циљем да се дође до најбољег и за све стране прихватљивог текста закона.

„Закона који ће бити прихватљив, афирмативан за послодавце, раднике, синдикат и Владу. Тако да је на нама обавеза и одговорност да донесемо један квалитетан закон, који је примјерен времену и од кога ће највише користи имати ово друштво, кроз раднике и све запослене, и да они, који нису запослени, виде своју шансу у новом запошљавању“, истакао је министар Савановић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Драгутин Шкребић изјавио је да је радну верзију Закона о раду анализирао стручни тим Уније састављен од представника јавних предузећа и реалног приватног сектора.

„Од Владе тражимо, да се опредијелимо на који ћемо начин радити. Сматрамо да је пуно ствари из колективног уговора пребачено у закон. Ми као представници Уније удружења послодаваца смо спремни да у једној толерантној и људској атмосфери договоримо колективни уговор и да га потпишемо. Ако ћемо то радити нема заиста потребе и сврхе да неке одредбе из колективног уговора преписујемо у закон“, истакао је Шкребић.

Он је додао да остаје да се прецизирају услови привређивања. Похвалио је обострану спремност Владе и Уније на компромисе и изразио наду да ће и Савез синдиката узети активно учешће у дијалогу и изналажењу најбољег текста закона о раду.

„Ми смо спремни да будемо сви у одређеној мјери и незадовољни а да дођемо до што бољег законског рјешења“, рекао је Шкребић.

Састанку су присуствовали и министар финансија Зоран Тегелтија, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и министар правде Антон Касиповић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.