Sign In

Премијер Вишковић поручио потпредсједнику ФБиХ Ленди да је име Републике Српске уставна категорија

Објављено:

​Реаговање предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића поводом изјаве  потпредсједника Федерације БиХ Рефика Ленде, којом доводи у питање име Републике Српске.


„Данашња изјава потпредсједника Федерације БиХ Рефика Ленде, није ништа друго него оркестрирано скретање пажње, давањем изјава које немају никаквог правног, али ни и политичког смисла. Овакви наступи нису ништа друго него огледало политичког стања у коме се БиХ тренутно налази.


Потпредсједник Федерације БиХ, данашњом изјавом је у потпуности презентовао своје незнање из области права, као и непознавања Дејтонског мировног споразума,  и Устава БиХ. Заиста је неприхватљиво да неко ко обнаша овакву функцију нема ни минимум знања из ових области.


Поражавајућа је пракса појединих политичара из ФБиХ, којој је подлегао и Лендо, да преко непријатљских тонова усмјерених према Републици Српској добијају одређене политиче поене.


Оно што највише забрињава јесте да је у политичком Сарајеву постала пракса да се устави и правне норме тумаче произвољно, уз изостанак осуде оних чија је то дужност.


Никада нећу разумјети да неко саботира све видове заједничких  договора три конститутивна народа на којим треба да почива БиХ, пристаје да му странци намећу норме, правила и законе, креирају заставу и химну државне заједнице коју зовемо БиХ.


Господину Ленди поручујем да би било боље да се својим политичким ангажманом изборио или избори да народи у БиХ сами креирају своја обиљежја, као што није случај са заставом и химном БиХ, а име Републике Српске да поштује јер је то уставна категорија и одраз воље српског народа који је и створио Републику Српску, а која је саставни дио БиХ“, наводи се у реаговању предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.