Sign In

Одржана друга сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Републички Штаб за ванредне ситуације, којим предсједава предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, одржао је данас у Бањалуци другу сједницу на којој је разматрао епидемиолошку ситуацију у Републици Српској.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је на конференцији за новинаре након сједнице, да у Републици Српској нема нових позитивних случајева вируса корона, те да није отворен ниједан нови кластер из којег потичу нови контакти.

Министар Шеранић је рекао да је 23 заражених из Бањалуке, двоје из Челинца, те по једно из Лакташа, Српца, Прњавора и Модриче.

"Није отворен ниједан нови кластер. И даље имамо два кластера у Бањалуци, један у Челинцу и један у Српцу. Један кластер се гаси и оба лица су излијечена. Највише напора се улаже у сузбијање трећег кластера који је у Бањалуци и из којег проистиче много контаката", нагласио је министар Шеранић.
Он је додао да је тренутно 7.135 лица под надзором, а да је из надзора изашло њих 239.

"У Универзитетском клиничком центру Републике Српске је 13 особа, а три се лијече од обољења изазваног вирусом корона, док их је 10 у изолацији", истакао је министар Шеранић.

Према његовим ријечима, из болничке изолације је изашло 55 особа код којих је налаз био негативан или су симптоми стабилизовани, што не значи да су имали позитиван налаз.

"Добра вијест је да међу овим особама нисмо имали особа старијих од 65 година и углавном се ради о млађим и особама средње животне доби код којих су симптоми били благи до умјерени и није било проблема када је ријеч о њиховом лијечењу и очувању здравља. То је важно и са аспекта да заштитимо стара лица која су најугроженија", нагласио је министар Шеранић.

Он је додао да је контакт нискоризичан за све који држе дистанцу и предузимају мјере личне хигијене и друге превентивне мјере.

"На основу тога се особе и упућују на тестирање. Нико ко буде у потреби за тестирање неће остати без теста. Имамо довољно тестова и до сада је урађено око 300 тестова", рекао је министар Шеранић.
Он је од лица која су у изолацији затражио да стриктно поштују рјешења којима им је одређена та мјера.

"Биће ригорозно кажњавани сви који то не буду поштовали, а Кривичним закоником је за ширење заразне болести прописана казна и до двије године затвора", упозорио је министар Шеранић.

Говорећи о случају министра за европске интеграције и међународну сарадњу Златана Клокића који је позитиван на вирус корона, министар Шеранић је рекао да су он и неколико министара тестирани и налаз је био негативан.

"Наш контакт са Клокићем је био означен као нискоризичан, али смо због озбиљности ситуације процијенили да би било корисно да обавимо то тестирање како бисмо потврдили налаз негативног теста. То је одговорно", каже министар Шеранић.

Он је захвалио здравственим радницима који својом пожртвованошћу дају велики допринос да буде превазиђена кризна ситуација, волонтерима, студентима Медицинског факултета и већини грађана који се одговорно понашају.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.