Sign In

Јавна окупљања ограничена на 30 људи, приватна на 10

Објављено:

​Републички штаб за ванредне ситуације пооштрио је одређене постојеће мјере и донио закључке према којима се, између осталог, ограничавају сва јавна окупљања у групама већим од 30 лица, рекао је данас директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

Зељковић каже да на приватним окупљањима, попут свадби, крштења, сахрана и слично, сада може бити максимално 10 лица, те да у наредних седам дана остаје забрана када је ријеч о пружању услуга у фитнес-клубовима, или било каквим дјелатностима тог типа.

Он је рекао да грађани треба да се и даље придржавају мјера у вези са вирусом корона јер се Република Српска налази на корак такозваног `закључавања` појединих области живота и рада.

"Посебан акценат је на контроли појединца или сваке особе која је дужна поштовати мјере, попут ношења заштитне маске у затвореном простору. Припадници МУП-а, комуналне полиције и Инспектората ће на том плану, укључујући пословне субјекте, бити много оштрији и ригорознији јер је дошло до пада поштовања постојећих мјера. Дакле, ово је буквално посљедњи тренутак да грађани подигну одговорност и свијест о мјерама", изјавио је Зељковић на конференцији за новинаре након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације у Бањалуци.

Он је додао је забрањена музика уживо у угоститељским објектима, као и вокално извођење музике у установама културе.

"Ту је и забрана продаје алкохолних пића од 22.00 до 6.00 часова у свим пословним субјектима без обзира којом дјелатношћу се баве", рекао је Зељковић и додао да се начин да се као и фитнес-клубовима забрањује рад културно-умјетничких друштава.

Зељковић је рекао и да ће трговачки објекти бити дужни да на својим улазима назначе колико максимално особа може боравити у њима, те да је прописана мјера за сваку особу четири метра квадратна.

"И даље остаје забрана организације било каквог спортског такмичења или тренажног процеса, осим када је ријеч о спортистима професионалцима", рекао је Зељковић.

Он је апеловао на послодавце, посебно јавне установе, да организују рад од куће у складу са могућностима да би се спријечило ширење заразе.

Када је ријеч о вакцинацији старијих од 65 година, Зељковић је навео да су поједини домови здравља то почели, док ће други тај посао спроводити наредних дана.

"Морамо да што прије обухватимо ову популацију која је најподложнија стварању тешке клиничке слике", рекао је Зељковић и упозорио да се повећава број хоспитализованих.

Он је рекао да је Републичка управа цивилних послова спровести дезинфекцију у локалним заједницама, посебно оним у којима је погоршана епидемиолошка ситуација.

"То погоршање имамо у девет градова и акценат је на дезинфекцији објеката попут школа, ђачких и студентских домова, вртића, дјечијих игралишта...", рекао је Зељковић.

Он је поручио да ће власти Српске медијски и на све начине радити промоцији вакцинације као ефикасног начина за сузбијање ширења вируса јер се Република налази у изузетно тешкој епидемиолошкој ситуацији према свим параметрима.

"Та ситуација ће бити и даље неповољна и са повећаним бројем заражених. Приближили смо се броју од 1.000 хоспитализованих. Тестирали смо више од 200.000 лица што је око 20 одсто популације Српске. Имамо готово 2.500 преминулих особа од вируса. Битно је да сви схвате да смо пред прекретницом у којој ћемо видјети у ком правцу ћемо ићи када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији", упозорио је Зељковић.

Он је рекао да треба смањити контакте популације која је тренутно највећи преносилац вируса, а то су радно становништво и лица од 30 и 65 година.

"Циљ је да ове особе у наредном периоду имају што мање социјалних контаката", рекао је Зељковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.