Sign In

Приче из Васиљеве баште

Објављено:


Радмила Кулунџија
Српско православно гробље „Свети Пантелија“ Бања Лука
„Приче из Васиљеве баште“
Издавач: Саборни храм Христа Спаситеља Бања Лука, 2020.

Књига о Српском православном гробљу „Свети Пантелија“, познатом у народу као Васиљева башта, на коме од 1854. године до наших дана почивају хиљаде Бањолучана, али и оних које је смрт затекла у овом граду, доноси приче-сјећања породица и потомака покојника сахрањених на овом гробљу. Сачувана су сјећања на оне који су својим животом и дјелима задужили цркву, Бању Луку и српски народ да их се сјећа, да их спомиње, обилази мјеста њиховог вјечног починка, прислужује им воштанице, уређује гробове.
Јер, споменици нису само листови камене књиге, на којима су исписани трагови живота појединаца и цијелих породица, они су и свједочанства историје градова, села и народа, остављена потомцима да буду темељи њиховог бивствовања.
Многи стари споменици су нестали нетрагом, неке породице немају потомака да о гробовима брину, па је данас, тек у понеком сјећању остала нека значајна личност или породица, чији чланови почивају на овом гробљу, али им више нема трага. Савјеснији људи који су насљеђивали гробна мјеста задржали су или сами поставили обиљежја да сачувају успомену, а тиме и дио прошлости Бањe Луке и њених некадашњих становника.
Несрећни рат, који је недавно поново протутњао овим просторима, оживио је и сјећања на колективна велика стратишта српског народа, расута на све стране. Паљење воштаница на заједничким почивалиштима знаних и незнаних из минулих ратова, од којих нека раније готово да нису била ни обилажена нити су обиљежена или на њима пише да су то споменици погинулим борцима, незнаним јунацима... под лед баченим, сахрањеним негдје у туђини или баченим у јаме, ријеке, спаљеним..., пробудило је свијест и та је неправда, бар донекле, исправљена.
Човјек на тај начин схвати колика је одговорност на живима за покојнике, блиске сроднике и уопште, знане и незнане. Зато гробља јесу „огледала“ живих и сигурно би им требало посветити више пажње.
На гробљу „Свети Пантелија“ има сахрањених припрадника и других вјера, који ту почивају по сопственој жељи, по жељи породице или у том мјесту нема гробља којем би покојник припадао по свом вјерском опредјељењу. Чак се и некадашњи непријатељи знају наћи на истом гробљу. Једноставно, истински вјерујући брину о свима, па и о непријатељима својим.
Намјера ове књиге је да трајно сачува успомену на многе преминуле, да исприча приче о онима који су својим животима и дјелима заслужили да их покољења памте.
Иако је најстарији познати споменик српског православног народа у Бањој Луци, гробље „Свети Пантелија“ није под заштитом државе. Нису рађена истраживања и валоризација комплекса и појединачних старих споменика, а самим ти ни конзерваторско-рестаураторски радови на оштећеним споменицима, што би у сваком случају допринијело да ова вриједна свједочанства српске историје на овим просторима буду сачувана... 

Књига „Приче из Васиљеве баште“ штампана је поводом обиљежавања 800 година самосталности Српске православне цркве, уз подршку Републичког секретаријата за вјере.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.