Sign In

Слово славе Сави

Објављено:

Владан Бартула
Антологија светосавља
„Слово славе Сави“
Издавач: Друштво наставника српског језика и књижевности Републике Српске, 2019.

Антологија текстова о светосављу треба да послужи као помоћни уџбеник наставницима, ученицима и студентима у настави српске књижевности, теологије, историје и културе, како би се направио што опсежнији увид у српску духовну прошлост. Ова антологија хронолошки представља текстове и ауторе који су, инспирисани личношћу и дјелом Светог Саве, створили обиман опус у различитим књижевним и научним жанровима.
Антологија је састављена од два дијела: први обухвата текстове Светог Саве, док је други сачињен од црквених, умјетничких, народних и научних текстова инспирисаних ликом и дјелом првог српског архиепископа. Текстови прештампани у овој антологији потврђени су одавно у науци и култури. Њихов допринос у дефинитивном успостављању идеје светосавља, откривању важних историјских чињеница и креирању неких епистемолошких норми, заиста је огроман.
Ако појам светосавља гледамо кроз живот и достигнућа Светог Саве, онда са сигурношћу можемо рећи да он у себи носи исповједнички, подвижнички, етичко-естетички и обожујући карактер култивисања једног народа врло комплексне нарави.
Као владарски син, он се одриче овога свијета, што његову жртву чини још већом. Отуда се у Савином лику и подвигу огледа сав српски народ – његовом личношћу све је могуће добро самјерити и утврдити.
У животу појединаца, као и у животу читавих народа и култура, постоје догађаји који се не заборављају. Ти догађаји уводе симболички поредак, утискују смисао, отварају повијест, изискују одговоре и генеришу обавезе. Један од таквих догађаја засигурно је и успостављање Архиепископије жичке 1219. године, на челу са Светим Савом, као и цјелокупан појам светосавља, који утемељује и конституише српску културну и духовну заједницу. Особени печат који је оставила личност Светог Саве на историјско постојање српског народа свакако представља почетну тачку у образовању и обликовању колективног  саморазумијевања.
Својом узвишеношћу и трудом везао нас је за дух византизма и дао му српску супстанцу. Преко византизма пренио је у српску културу и насљеђе антике, интегришући тако оне периоду у којима нисмо могли учествовати. Отуда хеленско и византијско постаје неодвојиви дио и нашег историјског трајања, што све потврђује Светог Саву као генијалну личност српске духовности, књижевности, историје и културе.
Својим истраживањем и стварањем, аутори, уврштени у ову антологију, духовну прошлост представљали су као живо врело из ког црпимо виталност за сопствену савременост.
Светосавље као српско аутентично духовно и мисаоно искуство, које се реализује у филозофији, филологији, теологији, умјетности, праву и политици, витална је историјска идеја српског народа.
Духовни темељ српске књижевности и њен културно-национални идентитет, знатним дијелом изграђен је на мисли и завјету Светог Саве.
Славећи осам стотина година аутокефалности Српске православне цркве на челу са Светим Савом, славимо вјерност светосавском завјету, јер историјска и завјетна нит није прекинута, али и нашу привилегију и шансу да тај завјет још више продубимо и узвисимо, везујући га чвршће за себе и за будуће генерације. Тај завјет нас уздиже и његов смисао је у подизању, преображењу...

Књига „Слово славе Сави“ штампана је поводом обиљежавања 800 година од оснивања Жичке архиепископије и Светосавске цркве, уз подршку Републичког секретаријата за вјере.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.