Sign In

Златне нити ћирилице

Објављено:

Изложба „Златне нити ћирилице“ - Вез по писму Бео-eтно визије
Аутор изложбе: Вера Авлијаш
Бански двор Културни центар Бања Лука 2020.

Изложба „Златне нити ћирилице“, коју чини више од педесет оригиналних радова у техници веза и златовеза, насталих према мотивима минијатура из старих српских књига, реализована је поводом великог јубилеја – Осам вјекова од стицања аутокефалности Српске православне цркве. Личност и заоставштина Светог Саве представљају увијек посебан изазов за ствараоце чије дјело почива на очувању традиције и њених нових интерпретација у духу Светосавља и културног насљеђа средњег вијека као ризница непролазне љепоте и неупитних вриједности.
Српске рукописне књиге спадају у најљепше писане споменике свјетске културне баштине и за народ у коме су настале представљају својеврсне реликвије, баш као што сама ћирилица одражава душу српског народа, његово самосвојно духовно насљеђе.
Аутентична култура веза, која се у српском народу развија и његује унутар средњовјековне дворске и црквене умјетности, инспирисала је чланице Бео-етно визије из Београда да љепоту осликаних и калиграфисаних ћириличних слова из древних рукописних књига пренесу на платно иглом и концем.
Иницијали и орнаментика старих књига често су мотиви оригиналних, везених рукотворина насталих у крилу Бео-етно визије. Њихови чудесни облици који варирају од флоралних и геометријских преплета до фигуралних представа митских бића, животиња, птица и људи, непрекидно инспиришу. Љубав уткана у сваки рад спона је која повезује прошлост и садашњост, претварајући њихов загрљај у модерну бајку о очаравајућој, вјечној љепоти српске ћирилице.
Бео-етно визија, основана крајем 2012. године, настоји да очува традиционални умјетнички вез и друге сродне занате, те да са овим обликом српског нематеријалног културног насљеђа упозна подједнако и домаћу и инострану публику, али и да повеже ствараоце сличног сензибилитета у региону и свијету. Истовремено, чланице овог удружења желе да својим дјелом подсјете савременог човјека на изворне вриједности као непресушно врело инспирације, јер златну нит насљеђа, која повезује вјекове, не треба никада прекинути.
Ауторке везених радова: Вера Авлијаш, Оливера Јасика, Наташа Цвејић, Весна Стојановић.

Изложба „Златне нити ћирилице“ реализована је под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске – Републичког секретаријата за вјере и Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.