Sign In

Радионица о истраживачким инфраструктурама у склопу пројекта ResInfra@DR у Бањој Луци

Објављено:

​У организацији Министарства науке и технологије, у Бањалуци је у току је тродневна радионица о истраживачким инфраструктурама у склопу пројекта ResInfra@DR, која сутра завршава.
Поздрављајући 30 учесника радионице из 12 земаља у бањалучком хотелу “Босна”, министар науке и технологије Јасмин Комић данас је рекао да се ради о пројекту чија је укупна вриједност 2.154.989 евра, од чега ће у Српску бити дозначено око 200.000 КМ.
- Министарство науке и технологије једина је институција из БиХ која учествује у овом пројекту који траје од јануара 2017. године до јуна 2019. године, а финансира га ЕУ - рекао је Комић.
Он је појаснио да је сврха пројекта допринијети квалитетнијој процјени улагања у истраживачку инфраструктуру и њеној регионалној употреби, те подржати повезивање постојеће и планиране истраживачке инфраструктуре са привредом и јавном администрацијом.
Он је појаснио да научноистраживачка инфраструктура представља заједнички назив за објекте, ресурсе и услуге, коју научноистраживачка заједница користи за спровођење истраживања и подстицање иновација и обухвата важну научноистраживачку опрему или сет инструмената, колекције, архиве научних података, електронске инфраструктуре, као што су системи са базама података и рачунарски системи, и комуникацијске мреже.
Министар је додао да у радионици учествује 30 учесника из Аустрије, Италије, Мађарске, Румуније, Бугарске, Чешке, Словачке, САД, Словеније, Хрватске, Србије и БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.