Sign In

Морамо вољети, чувати и развијати Српску

Објављено:

​​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је српски народ 1990-их година први пут западно од ријеке Дрине створио своју републику - Српску, коју мора вољети, чувати и развијати.

"Република Српска је резултат свих претходних ратова и жртава српског народа кроз историју у балканским ратовима, Првом и Другом свјетском рату, те у рату 1990-их година", истакао је Савановић на конференцији за новинаре у Бањалуци, поводом обиљежавања Дан уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.

Он је рекао да српски народ Републику Српску мора носити у себи и доживљавати је као услов биолошког опстанка на овим просторима.

"Ово је завјет свим који су страдали, нама који смо живи и будућим генерацијама да добро знају историју, да уђу у њену суштину и виде колико је тешка и крвава била борба српског народа за слободу, коју морамо сви његовати и чувати", нагласио је Савановић.

Он је најавио да ће сутра у Бањалуци у организацији одбора влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова бити обиљежен Дан уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.

Савановић је указао на значај пробоја Солунског фронта, једне од највећих операција у Првом свјетском рату, чији је резултат био капитулација Бугарске, Аустроугарске и Њемачке, ослобођење Србије, прелазак српске војске у прекодринске крајеве.

"Након пробоја Солунског фронта 15. септембра, српски добровољци из БиХ, њих 25.000 у саставу српске војске учествују у ослобођењу Србије, БиХ и свих територија које су ушле у састав Kраљевине Југославије", истакао је Савановић.

Он је закључио да је српска војска за само 45 дана под борбом прешла 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободила Београд, наводећи да је у току новембра српска војска ослободила и највећи дио територије БиХ, а на Аранђеловдан и Бањалуку.

 Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је да ће програм обиљежавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године почети у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

 Он је додао да је за 11.00 часова предвиђена свечана академија у Банском двору.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.