Sign In

У Београду одржана 10. заједничка сједница Владе Републике Српске и Владе Републике Србије

Објављено:

​​​У Београду је данас одржана 10. заједничка сједница Владе Републике Српске и Владе Републике Србије.

Предсједник Владе Рерпублике Српске Радован Вишковић, на конференцији за новинаре након сједнице, захвалио се предсједници Владе Републике Србије Ани Брнабић и предсједнику Србије Александру Вучићу на досадашњој помоћи и донацијама које је Србија упутила Републици Српској.

Он је нагласио да је значајан дио донација имплементиран и кроз пројекте изван Републике Српске, у локалним заједицама у Федерацији БиХ, у којима претежно живи српско становништво, те да су грађани Републике Српске захвални Србији на томе.

„Оно што je битно и што произилази из данашње сједнице је наставак даље сарадње, која ће у наредном периоду, надам се, ићи значајно већом узлазном путањом", рекао је премијер Вишковић.

Он је истакао велики заједнички пројекат изградње три хидроцентрале у горњем току ријеке Дрине; „Фоча", „Паунци" и „Бук Бијела", укупне снаге око 200 мегавата и процијењене вриједности инвестиције од око 450 милиона евра.  

„За мање од мјесец дана одржали смо двије сједнице Комитета за енергетику Републике Српске и Србије и ево, данас смо усагласили да пројектима `Фоча` и `Паунци` придружимо и `Бук Бијелу`, те да на тај начин заокружимо горњи ток Дрине", рекао је премијер Вишковић.

Он је нагласио да је заједничко инвестирање у изградњу хидреоелктрана са посебним одушеваљењем дочекано у Републици Српској, те да ће Влада Републике Српске учинити све да убрза процедуре потребене за формирање заједничког предузећа, које ће учествоавти у реализацији ових великих и значајних енергетских пројеката.

„Мој циљ и циљ владе Републике Српске је да се што прије крене у ту инвестицију. Док радимо главни пројекат и припремне радње за `Фочу` и `Паунце`, да имамо израђену пројектно-техничку документацију и ријешене правно-имовинске односе за пројекат `Бук Бијела`. Према томе, можемо врло брзо да кренемо у реализацију тог пројекта", рекао је премијер Вишковић и додао да је то врло значајно, и са становишта повећања БДП-а, и са становишта повећања енергетске сигурности и Републике Српске и Србије.

Говорећи о сарадњи у области саобраћајне инфраструктуре, премијер Вишковић је подсјетио да је прије два дана на нивоу заједничких институција усаглашена будућа траса аутопута која ће повезивати Београд са Сарајевом и Београд са Бањалуком.

„То ће у сусштини бити један кружни прстен, који ће ићи од Београда према Рачи, даље преко Бијељине и Брчког према Добоју и према Бањалуци.

У Лончарима ће правити једну уздужну везу преко Тузле према Сарајеву и правити један прстен преко Романије, Вишеграда и поново према Ужицу, те назад правити прстен према Београду", рекао је премијер Вишковић.

Он је истакао да је Република Српске у фази израде пројектно-техничке документације за изградњу брзе цесте од Бијељине преко Зворника, Милића, према Сокоцу, која би на крају била попречна веза за овај прстен аутопута. Објаснио је да на тај начин Република Српска прати оно што Србија намјерава да ради у својој инфраструктури, а то је изградња путева према Шапцу и Лозници.

„Веома значајно питање којег смо се данас дотакли је и сарадња на нивоу намјенске индустрије Републике Србије и наших предузећа из те сфере, прије свега `Орла`, `Зрака` и `Космоса`, јер то су привредни субјекти који су и више него значајни, али су исто тако значајни и за Србију и договорили смо се да већ у току марта интензивније кренемо у разговоре како бисмо ријешили ова питања", рекао је премијер Вишковић.

Предсједница Владе Републике Србије Ане Брнабић изразила је задовољство јер заједничке сједнице влада Републике Српске и Републике Србије постају редовније и истакла да су видљиви резултати заједничких активности.

Говорећи о сарадњи у различитим областима, премијерка Брнабић је нагласила да се, када је економија у питању, биљежи константан раст робне размјене.

,,У економије биљежимо константан раст робне размјене, са БиХ у 2018. години имали смо размјену од милијарду и осамсто седамдесет милиона евра и приближавамо се цифри од двије милијарде, а 70 одсто те размјене је са Републиком Српском", појаснила је предсједница Владе Србије изразивши увјерење да постоји још пуно простора за унапређење сарадње у овој области.

Премијерка Брнабић је навела да је један од циљева заједничких сједница влада Српске и Србије укупно повећање инвестиција, истичући да је Србија један од највећих инвеститора у Републику Српску и да ће то бити и даље. 

Предсједнице Владе Србије истакла је важност изградње саобраћајне инфраструктуре, како за везе између Србије и Републике Српске, тако и за регионално повезивање.

,,Завршили смо оно што нам је фокус у овом тренутку, то је повезивање мостом Љубовија- Братунац. Драго ми је да нас је предсједник Владе Републике Српске информисао да ће 7. марта ове године бити завршен и тендер, и надам се да ћемо коначно и ово завршити, уз подршку са федералног нивоа у БиХ, те коначно отворити овај мост", изјавила је премијерка Брнабић.

Он је навела да" завршавају договоре око трасе аутопута Београд-Сарајево" што је од велике важности те нагласила да ће ова година бити значајна када је у питању саобраћајна инфраструктура.

Премијерка Брнабић је истакла да је још на 9. заједничкој сједници двије владе стављен посебан фокус на сарадњу у области енергетике, те да се то односи на изградњу двије хидроелектране на ријеци Дрини; „Фоча" и „Паунци" .

„То је заједничка инвестиција од 200 милиона евра. Она енергетски можда и није тако велика, то је нешто око 85 мегавата, али уколико томе додамо и изградњу хидроелектране `Бук Бијела`, о чему смо данас разговарали, чији је капацитет 120 мегавата, то ће онда укупно бити око 200 мегавата", рекла  је премијерка Брнабић.

Она је подсјетила да је Влада Републике Српске завршила свој дио посла и да је 19. фебруара ове године потписан уговор о концесији између Владе Републике Српске и Електропривреде Републике Српске у вези са изградњом хидроелектрана „Фоча" и „Паунци". Додала је и да је Електропривреда Србије доставила писмо о намјерама за заједничку изградњу ове двије хидроелектране.

„Сад идемо на оснивање заједничког предузећа и то је приоритет", истакла је премијерка Брнабић.

Говорећи о посебним везама Србије и Српске, непоменула је да је Србија, захваљујући фискалној консолидацији и стабилности у њиховом буџету, била у могућности 2014. године, када је Александар Вучић као предсједник Владе Србије ставио фокус на подршку грађанима Републике Српске, дати донације у вриједности од 21.750.000 евра за различите пројекте у Републици Српској и навела да ће тај тренд бити настављен и у 2019. години.

,,Од новембра сам три пута била у посјети Републици Српској и то говори о посебним везама Србије и Републике Српске. У априлу 2018. године отворили смо и Конзуларну канцеларију Републике Србије у Требињу. У току 2019. године отворићемо конзуларну канцеларију у Дрвару. Напредујемо у свим областима", навела је премијерка Брнабић  и изразила задовољство што су данас потписани споразум и меморандуми у разним областима између влада Републике Српске и Владе Србије.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.