Sign In

Одлична сарадња са еминентним стручњацима из Русије

Објављено:

​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима, састао се данас у свом кабинету са хирурзима-онколозима из Онколошког центра у Санкт Петербургу који су у вишедневној посјети Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Делегацију чине Витали Јегоренков (Vitaliy Viktorovich Egorenkov), замјеник директора за медицинска питања  за хируршке гране Оноколошког центра у Санкт Петeрбургу, Икрам Алијев (Ikram Ismailovich Aliyev) шеф Одјељења за колопроктологију ове здравствене установе и Jeлена Бит-Сава (Elena Mikhailovna Bit-Sava) пластично-реконструктивни хирург и шеф Одјела за рак дојке у Оноколошкоом центру у Санкт Петрбургу. Састанку су присуствовали и генерални директор УКЦ Републике Српске Владо Ђајић, као и помоћник директора за медицинске послове Слободан Хајдер. 


Еминентни медицински експерти из области онколошке хирургије из Санкт Петербурга заједно са љекарима највеће здравствене установе у Републици Српској извели су у септембру прошле године први оперативни захват у новим савремено опремљеним операционим салама новоизграђеног Сјеверног крила Универзитетског клиничког центра Републике Српске. 

Ова посјета наставак је активности које се спроводе на основу Мапе пута активности  за реализацију списка приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске за период од 2019. до 2021. године, која је резултат договора губернатора Санкт Петербурга Александра Беглова и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика крајем прошле године. Овај споразум о наставку сарадње су у јуну ове године Санкт Петербургу потписали губернатор Санкт Петербурга и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. 

Током боравка руских хирурга у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, изводиће се лапароскопске операције карцинома дебелог цријева са нашим љекарима који су већ боравили на едукацији у Русији, хируршки захвати на дојци (одстрањивање и реконструкција), хируршки захвати у смислу отворене хирургије, те операције тумора меких ткива и костију.

Министар Шеранић изразио је захвалност колегама из Русије на свесрдној подршци и чињеници да своје знање и искуство несебично преносе и доприносе развоју највеће здравствене утсанове у Републици Српској и здравственог система у цјелини.

„У оквиру успјешне сарадње са стручњацима из Санкт Петербурга, специјалисти из УКЦ Републике Српске су током ове године у више наврата боравили у Онкоцентру гдје су имали прилику за додатно усавршавање и размјену искустава са колегама из Русији. Захваљујући овој међународној сарадњи направили смо значајне искораке у оспособљавању нашег кадра за најсложеније медицинске процедуре“, нагласио је министар Шеранић.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.