Sign In

У Требињу одржана јавна расправа о Нацрту Закона о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и Нацрту Закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању

Објављено:

​​Четврта по реду јавна расправа о Нацрту Закона о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и Нацрту Закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању одржана је данас у Требињу. 

Јавне расправе у заједничкој организацији Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, претходно су одржане у Бањалуци, Приједору и Источном Сарајеву, а за 22. и 23. јули заказане су јавне расправе у Добоју и Бијељини.

"Због измјена Закона о посредовању при запошљавању доносе се и измјене и допуне Закона о здравственом осигурању.Предвиђеним измјенама ових закона створиће се услови за раздвајање стицања статуса незапосленог лица од права на здравствено осигурање о трошку Републике", рекла је Бланка Гаћановић, секретар Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. 

Ово је кључна измјена омогућиће да  Завод за запошљавање Републике Српске  добије прецизне податке о понуди радне снаге на тржишту рада Републике Српске. Према предложеним рјешењима, Завод за запошљавање ће се моћи искључиво посветити раду са незапосленим лицима која уистину активно траже запослење, а не онима који се, ради остваривања других права (прије свих здравствене заштите), налазе на евиденцијама незапослених и не траже посао. 

"Предвиђена је категоризација до сада незапослених лица, те ће се утврдити да ли ће они остваривати права на здравствено осигурање посредством досадашњег члана или новог члана који је додат у Закон о здравственом осигурању. Категоризација ћe бити урађена да не би дошло до ситуације да лица која су до сада имала статус незапослених лица остану без права на здравствено осигурање.", појаснила је Гаћановић и додала да ове измјене ступају на снагу од 01.01.2020. године од када ће се​ незапослена лица за оставаривање права на здравствено осигурање јављати директно у Фонд здравственог осигурања Републике Српске. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.