Sign In

Обавјештење о изради Правилникa о обавјештавању о производу који је опасан за потрошаче

Објављено:

​​Обавјештавамо заинтересовану јавност да је урађена радна верзија Правилникa о обавјештавању о производу који је опасан за потрошаче, а будући да је процијењено да је предметни правилник од интереса за јавност.

Правилник прописује облик, садржај и начин подношења обавјештења, које произвођач и дистрибутер достављају органима надлежним за надзор над тржиштем када су упознати или би на основу расположивих информација и свог професионалног искуства могли да знају, да је производ који су испоручили на тржиште опасан. Правилник се односи искључиво на непрехрамбене производе стављене на тржиште Републике Српске, за које посебним прописом није или је дјелимично уређена обавеза обавјештавања о опасностима које ти производи могу представљати за потрошаче.
Законски основ за доношење предметног правилникa садржан је у члану 19. ставу 4. Закона о општој безбједности производа у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске", број 46/17) и члану 82. ставу 2. Закона о републичкој управи („Службени гласник Републике Српске", бр. 118/08, 11/09,74/10, 86/10, 24/12, 121/12, 15/16, 57/16 и 31/18), према којима министар за економске односе и регионалну сарадњу доноси правилник којим се прописује облик, садржај и начин подношења обавјештења које произвођач и дистрибутер достављају Инспекторату и другим органима надлежним за надзор над тржиштем у БиХ када су упознати да је производ који су испоручили на тржиште опасан.

У складу са тачком 4. Смјерница за поступање републичких органа управе и консултацијама у изради закона („Службени гласник Републике Српске", бр. 123/08 и 73/12), правилник се објављује на интернет страници Министарства за економске односе и регионалну сарадњу http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/meoi/PAO/proc/Pages/default.aspx у сврху достављања примједби и сугестија у року од 8 дана од дана објављивања, на сљедеће мејл адресе n.zugic@meoi.vladars.net и a.klipa@meoi.vladars.net​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.